Догори
Дати відгук

Працівники української біоенергетики запустили флешмоб (фото)

Вони закликають владу зберегти їх робочі місця.

2 хв на прочитання06 Червня 2020, 11:54
Поділитись:

Біоенергетична асоціація України (БАУ) попереджає, що працівники галузі можуть втратити роботу через борги за «зеленим» тарифом.

«Біоенергетика подає сигнал SOS. Ще донедавна успішна галузь відновлюваної енергетики, у яку інвестовано понад 1,5 млдр євро, на грані зупинки. Без роботи можуть залишитися 3500 працівників. Разом із їх сім’ями постраждає понад 10 тисяч людей, які хочуть жити і працювати в Україні», — прокоментував ситуацію голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

Тому працівники одного із ключових гравців на ринку відновлюваної електроенергетики розпочали флешмоб #Збережіть_моє_робоче_місце. Загалом це понад 1000 фахівців галузі.

«Ми роками збирали трудові колективи. Це досвідчені фахівці, яких одиниці в країні. І ми маємо їх втримати, бо кордони відкриті і зарплати там вищі», — наголосив генеральний директор групи компаній «Кліар Енерджі» Андрій Гріненко.

 
 
 
 
 
 

Підприємці галузі попереджають, якщо з ними не розрахуються найближчим часом хоча б на рівні 60%, біоенергетичні об’єкти зупинять роботу.  Крім втрати тисяч робочих місць це призведе до забруднення навколишнього середовища, погіршення санітарно-епідемічної ситуації та суттєво підвищить ризик пожеж.

Вони наголошують, що, у першу чергу, біогазові станції функціонують як очисні споруди на великих аграрних підприємствах та полігонах побутових відходів. Їхня зупинка може призвести до трагедії, на зразок тієї, що сталася на Грибовицькому сміттєзвалищі Львова у 2016 році.

В БАУ нагадують, що майже 8 місяців тривають перемовини Уряду та інвесторів щодо ситуації з проєктами на відновлюваних джерелах енергії.

«Сектор біоенергетики перебуває у заручниках, міжнародні партнери призупиняють співпрацю, а повернути довіру до країни буде дуже складно», — говориться у зверненні.

Нагадаємо, НКРЕКП надала оператору «Укренерго» право тимчасово припиняти видачу технічних умов на приєднання до мереж нових електростанцій, які виробляють електрику з поновлюваних джерел енергії.

Як відомо, нинішній уряд звинувачують у тому, що енергетична політика держави сьогодні носить відвертий проолігархічний характер. Нещодавно у Мінекоенерго прийняли рішення щодо тимчасового закриття трьох енергоблоків українських АЕС. У міністерстві пояснюють це необхідністю балансу енергосистеми. Водночас критики цього рішення стверджують, що система «балансується» під олігарха Рината Ахметова та його вугільну генерацію. 

Інша енергетична ініціатива уряду полягає в тому, що він хоче змінити «зелений» тариф, який виявився занадто накладним для бюджету. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитаннягодина тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання4 години тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання12 годин тому