Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Повітря зовні в 20-30 разів чистіше, ніж усередині приміщення: десять цікавих фактів про те, чим ми дихаємо

Повітря зовні в 20-30 разів чистіше, ніж усередині приміщення: десять цікавих фактів про те, чим ми дихаємо

У середньому перше місце по чистоті повітря серед усіх країн займає Швейцарія.

4 хв на прочитання14 Березня 2024, 10:55
Цікаві факти про повітря Кисень Водень Цікаві факти про повітря Кисень Водень
Поділитись:

Повітря — суміш газів, основні з яких азот та кисень. У невеликій кількості в повітрі є вуглекислий газ, водяна пара, інші гази та тверді домішки.

 Газ, який підтримує дихання – кисень. Проте, атмосферне повітря це не лише кисень. За своїм складом воно являє суміш близько 20 різних газів. Більшу частку повітря складає азот: понад 79%. Значно меншу – кисень: майже 21%. Ще 1% становлять інші гази, в тому числі 0,03% – вуглекислий газ. Крім того у повітрі є багато домішок: частинки пилу, сажа, дим, пари води та інші речовини.

Сучасний склад повітря атмосфери склався завдяки життєдіяльності рослин і підтримується незмінним протягом кількох сотень мільйонів років. Первинна атмосфера Землі була іншою за складом: кисень був майже відсутній, багато було вуглекислого газу та отруйних речовин.

Цікаві факти про повітря

Факт 1. До 1754 року вважалося, що повітря – це просто речовина, але британський учений Джозеф Блек довів, що повітря складається з кількох газів відразу. Переважають у ньому азот і кисень (78% і 20,94% обсягу відповідно), але в атмосфері Землі у помітних кількостях присутні десять газів.

Факт 2. Люди та тварини, дихаючи повітрям, поглинають із нього кисень, а натомість видихають вуглекислий газ. Але інші інертні гази при цьому не взаємодіють з організмом, і не беруть участь у дихальному процесі. Якщо в повітряній суміші замінити азот на неон або, наприклад, водень, ми цього навіть не помітимо, і продовжимо дихати, як ні в чому не було.

Факт 3. Хімічний склад повітря неоднаковий у різних куточках Землі. У великих містах, наприклад, вміст вуглекислого газу в ньому вищий за середній, а високо в горах вміст кисню нижчий, тому що молекули кисню важчі за молекули азоту, і вони опускаються вниз.

Факт 4. Повітря очищається рослинами, які поглинають вуглекислоту і віддають кисень, а також водоростями. Сучасна наука, що левова частка усієї роботи виконується саме водоростями. А з усієї наземної рослинності найбільш важлива для екології сибірська тайга та джунглі Амазонки.

Факт 5. Повітря зовні в 20-30 разів чистіше, ніж усередині приміщення, причому це правильно як для невеликих містечок, так і для мегаполісів. Пов’язано це з тим, що у приміщеннях повітря застоюється і слабо циркулює, от і все. Звичайно, є приміщення, обладнані спеціальними системами фільтрації, але це зазвичай будь-які лабораторії та урядові будівлі.

Факт 6. Найчистіше на нашій планеті повітря, згідно з пробами, виявлено зовсім не в Гімалаях, а в Австралії, на острові Тасманія. У середньому перше місце по чистоті повітря серед усіх країн займає Швейцарія, а останнє – Китай. Але Китаю на п’яти у цьому антирейтингу вже наступають Бангладеш, Індія та Пакистан.

Факт 7. Крім вищезгаданих газів, у повітрі містяться й інші домішки пил, цвіль, квітковий пилок і багато чого ще. Але дихальна система людей і тварин влаштована таким чином, що фільтрує майже всі ці домішки, так що у легені повітря потрапляє вже очищеним.

Факт 8. Найбільше забруднюють повітря автомобілі, яких у світі налічують сотні мільйонів. На другому місці серед негативних чинників стоять лісові пожежі, а на третьому – промисловість. Недарма над деякими містами Китаю, що є промисловими центрами країни, постійно висить така шапка смогу, що її видно з космосу.

Факт 9. Автомобілі споживають повітря більше, ніж люди, оскільки використовують двигуни внутрішнього згоряння, а процес горіння в безповітряному просторі неможливий. Якийсь надпотужний спорткар за хвилину їзди на граничній швидкості в 300+ км/год споживає стільки повітря, скільки середньостатистичній дорослій людині вистачило б на 5-7 днів.

Факт 10. Звичайній людині складно обходитися без повітря довше за кілька десятків секунд. Але треновані спортсмени, особливо плавці, можуть затримувати подих на більш вражаючий час! Зараз у світі існує четверо рекордсменів, здатних затримати дихання на двадцять хвилин, та кілька сотень людей, які можуть обійтися без повітря понад п’ять хвилин.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.