Догори
Дати відгук

Потрібно більше санкцій: у вересні країни ЄС імпортували білоруських меблів на понад 10 мільйонів євро

Найбільші європейські рітейлери меблів продовжують продавати продукцію з Білорусі

3 хв на прочитання25 Листопада 2022, 21:11
Поділитись:

Київ, 25 листопада 2022 року

Нове розслідування британської організації Earthsight демонструє, що найбільші європейські рітейлери меблів продовжують продавати продукцію з Білорусі. Лише у вересні цього року країни ЄС, такі як Німеччина, Франція, Бельгія та інші, імпортували білоруських меблів на понад 10 мільйонів євро. Мова йде у тому числі про продукцію, вироблену примусовою працею в'язнів білоруських виправних колоній. Зокрема політв'язнів режиму Лукашенко.

Розслідування Earthsight  допомогло встановити зв'язок між примусовою працею в'язнів у Білорусі та більшістю великих меблевих рітейлерів Європи, таких як IKEA, BUT, Poco та XXXLutz. Факти свідчать, що понад 8000 тисяч ув'язнених у білоруських виправних колоніях активно задіяні у рубці лісу та виробництві продукції з деревини, у тому числі меблів.

Як самі ув'язнені, так і джерела у керівництві Білорусі розповіли Earthsight, що білоруські виправні колонії тісно пов'язані з двома державними деревообробними заводами, які у свою чергу напряму чи опосередковано постачають свою продукцію в ЄС.

Earthsight вдалося зібрати свідчення того, що саме у цих колоніях утримується чи утримувалося чимало політв'язнів режиму Лукашенко. Наприклад, правозахисник Олесь Біляцький, який у 2022 році отримав Нобелівську премію миру. Нинішні та колишні ув'язнені свідчать, що у колоніях поширені тортури, жорстоке поводження з політв'язнями, а умови примусової праці є жахливими.

У 2022 році, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Білорусь потрапила у міжнародну ізоляцію. IKEA заявила про відмову від використання білоруської деревини. Після закликів 125 громадських організацій з України та всього світу, ЄС та деякі інші країни запровадили санкції проти деревини як з Білорусі, так і з Росії.

Однак запроваджені санкції є неповними. Зокрема, вони не стосуються меблів. Чим і користується режим Лукашенко. Earthsight демонструє, що лише у вересні 2022 року європейські компанії, зокрема з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії та інших країн, імпортували білоруських меблів на понад 10 мільйонів євро. Ця продукція, у тому числі вироблена у виправних колоніях, продається більшістю великих меблевих рітейлерів ЄС.

На думку Earthsight, ЄС має терміново розширити перелік санкцій на деревну продукцію з Білорусі, зокрема включивши меблі, папір та деревну масу. Це продиктовано не тільки порушенням прав людини під час виробництва таких меблів, але й співучасті Білорусі у російському вторгненні в Україну.

Важливо, що аналогічне стосується і деревної продукції з Росії – встановлені ЄС санкції є неповними і також дозволяють торгівлю дерев'яними меблями та деякою іншою продукцією.

Ще влітку Українська природоохоронна група закликала український парламент звернутися до ЄС та інших партнерів України з метою встановити повну заборону на імпорту будь-якої російської та білоруської деревини, а також усіх продуктів з неї. Однак така заборона все ще відсутня.

Повний текст розслідування Earthsight доступний англійською  та російською мовами.

Українська природоохоронна група створена як команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. За останні 6 років щонайменше половина всіх новостворених заповідних площ в Україні мали серед авторів наукових обґрунтувань експертів Групи або були активно підтримані її членами. За участю експертів Української природоохоронної групи було врятовано 19 500 га лісів, 33 380 га степів та 98 550 га водно-болотних угідь.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування