Поради для новачків: як навчитися розбиратися у вині?

5 хв на прочитання5 годин тому
Поради для новачків: як навчитися розбиратися у вині?

Короткий екскурс у світ виноробства.

Вино – це не лише смачний напій, яким приємно насолодитися в компанії друзів. Мистецтво виноробства має багатовікову історію, а також низку культурних особливостей та традицій. Це цілий світ, поринаючи в який ви можете дізнатися чимало цікавого, а заразом навчитися обирати для себе найкращі сорти й купажі. Сьогодні ми влаштуємо вам короткий екскурс у світ виноробства, під час якого ви познайомитеся з найвідомішими типами вин України та світу, й навчитися отримувати максимальну насолоду від їх споживання.

Основи знань про вино – з чого почати?

Новачкам, які геть не знаються на вині, не варто одразу ж заглиблюватися у нюанси дегустації та поєднання цього напою з різними стравами. Адже робити перші танцювальні па, не навчившись спершу ходити – щонайменше нелогічно. На початках потрібно ознайомитися з базовими поняттями, такими як типи вин, основні виноробні регіони та культові виробники, знані як в Україні, так і в цілому світі. Адже чимало українських виробників вина, зокрема провідний вітчизняний бренд Villa UA, станом на 2024 рік користуються заслуженим авторитетом на міжнародному ринку.

Основні типи вина і що вони означають

Вина поділяють на кілька основних типів, що відрізняються між собою низкою характеристик, зокрема кольором, смаком та технологією виробництва. Глибше зрозуміти особливості кожного з них доможе коротка класифікація:

Серед кращих вин України вам буде нескладно знайти достойного представника кожного з цих типів, щоб ближче познайомитися з їхніми особливостями та краще зрозуміти власні смаки.

Як правильно вибрати вино в магазині?

Наступний крок – вибір вина в магазині. Не спішіть та уважно ознайомтеся з етикетками на кожній пляшці. Особливу увагу варто звернути на сорт винограду та країну, в якій було виготовлене вино. Не гребуйте й українськими виробниками, адже вони нічим не поступаються провідним світовим виробникам вина і станом на 2024 рік вже «дихають у потилицю» лідерам світового виноробства Франції, Італії та Іспанії.

Перші кроки у дегустації вина

І от ви вже придбали пляшку вина та саме зібралися приступити до дегустації. Не знаєте, з чого почати? Перш за все оцініть його колір і прозорість. Тоді вдихніть аромат вина, вловлюючи рецепторами ледь відчутні фруктові та пряні нотки. І нарешті зробіть ковток та відчуйте приємний солодкавий чи терпкий посмак вина, а також його текстуру, яка в свою чергу може бути більш легкою або більш щільною. Попрактикуйтеся на винах провідних виробників України, серед яких можна знайти чимало цікавих сортів, здатних подарувати своїм дегустаторам незабутні враження.

Поради щодо поєднання вина зі стравами

Під час вибору вина потрібно важливим фактором є також його поєднання з різними стравами. Наприклад до запеченої гов’ядини чи свинини найкраще пасуватиме червоне вино. До риби, креветок та інших морепродуктів радять купувати біле вино. Особливого смаку свіжим салатам надасть рожеве вино. Ігристі вина найкраще куштувати поєднанні із сирами та різноманітними холодними закусками, а десертні – із фруктами та шоколадом. Доповнюючи страви на вашому столі шедеврами виноробства, створеними в Україні, ви швидко знайдете для себе найкраще поєднання та станете справжнім професіоналом у виборі вина.

Часті помилки новачків при виборі вина

Початківці, ще не знайомі з усіма нюансами вибору вина, нерідко припускаються прикрих помилок. Наприклад чимало людей вважають, що дороге вино обов’язково повинно бути смачним. Але це далеко не завжди відповідає дійсності. Наприклад деякі з кращих вин України коштують значно дешевше за іспанські чи італійські аналоги, ціна яких може бути обумовлена зовсім не якістю, а великим митним збором. Також новачки часто ігнорують рік виготовлення вина, забуваючи про те, що від часу витримки напряму залежить насиченість та глибина його смаку.

Висновок

Навчитися основам «винної грамотності» не так вже й складно. Потрібно лише трохи часу, терпіння та перш за все бажання. Історія розвитку виноробства, в Україні та інших країнах світу – дуже цікава та швидко захопить вас із головою. Пройде зовсім небагато часу і ви перестанете губитися серед винних полиць та станете справжнім експертом з відмінним смаком.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: