Популярні напої, які збільшують ризик раку ротової порожнини
Існує безліч факторів ризику розвитку раку ротової порожнини, у тому числі те, що ви п’єте.
Якщо напій описується як «канцерогенний», це означає, що напій містить хімічні речовини, які можуть пошкодити ДНК у клітинах. Накопичення пошкоджень ДНК може призвести до всіх видів пухлин, включаючи рак ротової порожнини.
Одним із популярних канцерогенних напоїв є алкоголь, який можна вживати у винах, пиві, міцних спиртних напоях та лікерах. 30 відсотків людей із цим захворюванням надмірно п’ють. Надмірне вживання алкоголю у цьому контексті розцінюється як понад 21 одиницю алкоголю на тиждень.
Це приблизно сім великих келихів вина або 11 банок табору середньої міцності.
Алкоголь «висушує шкіру рота і робить її пористішою», а також «розщеплюється бактеріями в роті з утворенням хімічних речовин, що викликають рак».
Поєднання алкоголю з курінням збільшує ризик раку порожнини рота приблизно в 30 разів. Це пов’язано з тим, що алкоголь впливає на ротову шкіру, дозволяючи токсинам тютюну легше проходити через неї. А тютюновий дим «містить формальдегід, отруйна хімічна речовина, схожа на ацетальдегід, що утворюється під час розпаду алкоголю».
Рак порожнини рота
Пухлина може розвиватися на поверхні язика, на внутрішній стороні щік, піднебіння, губах або яснах. Пухлини також можуть розвиватися в залозах, що виробляють шавлія, мигдалики або трахеї.
Симптоми раку ротової порожнини можуть включати:
- Болючі виразки в роті, які не гояться протягом декількох тижнів.
- Нез’ясовні стійкі ущільнення в роті або на шиї, які не проходять
- Нез’ясовне розхитування зубів або лунок, які не гояться після видалення
- Незрозуміле стійке оніміння або дивне відчуття на губі чи язиці
- Іноді білі чи червоні плями на слизовій оболонці рота чи язиці
- Зміни в мові, такі як шепелявість