Подвійне шоу: супермісяць і часткове місячне затемнення в одну ніч

1 хв на прочитання23 години тому
Чоловік перетинає міст у Франкфурті-на-Майні 17 вересня під час видовища, відомого як супермісяць. Фото: Кирило Кудрявцев/AFP/Getty Images

Місяць наближається до Землі раз на місяць. Іноді це припадає на повню.

У ніч на середу Місяць влаштував подвійне шоу: мало того, що він був частково закритий земною умброю, як повний місяць під час часткового місячного затемнення. Водночас він був особливо близьким до Землі, тому здавався особливо великим — це явище також відоме як супермісяць, розповідає Die Zeit.

Особливу близькість Місяця до Землі можна пояснити його орбітою.

«Місяць обертається навколо Землі по еліптичній траєкторії і тому наближається до неї раз на місяць. Іноді це збігається з повнею», — розповів Уве Пільц з Асоціації астрономів.

Часткове місячне затемнення було найяскравіше видно о 5.44 ранку

Часткове місячне затемнення також означало, що близько 9 % Місяця протягом ночі було закрито земною тінню, повідомляє Гамбурзький планетарій. Решта місячного диска була вкрита сірою паволокою.

Пік часткового місячного затемнення було видно близько 5.44 ранку. Між 5.13 і 6.16 ранку місячний диск у верхньому правому куті потемнів. Фото: Patrick Pleul/dpa

Під час місячного затемнення Місяць перетинає орбіту Землі в момент повного місяця й частково потрапляє в зонтик планети. Подія відбувалася між 5.13 і 6.16 ранку.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: