На Київщині на сімейній фермі, яка спеціалізується на вирощуванні різних видів грибів, подружжя Савчуків вирощує понад 10 видів грибів. Про це повідомляє «Ранок з Інтером».
Зазначається, що бізнес почався з десятка квадратних метрів, а розвинувся у велике підприємство, що реалізує продукцію тоннами.
Родина Савчуків вирощує шиїтаке, ерінги, джі-зонг, піопіні — загалом приблизно десяток видів екзотичних грибів. Ідея створити таку ферму у подружжя виникла ще вісім років тому. Тоді вони не змогли знайти в Україні шиїтаке, тому вирішили виростити східні гриби самотужки.
Вирощування екзотичних грибів потребує стерильних умов. Спочатку міцелій грибів засівають у субстратні блоки з тирси, висівок і кукурудзяної крупи. Це роблять у спеціальній інокуляційній кімнаті. Більше для росту грибів нічого не потрібно.
«Перший врожай було навіть дещо страшно куштувати. Ми з чоловіком подивились одне на одного, посолили гриби і з’їли сирими. Про всяк випадок, запили шиїтаке горілкою. Гриби були цілком смачними», — розповідає власниця ферми Лора Савчук.
Нагадаємо, що фермер на Хмельниччині тримає 50 кіз і виготовляє 20 видів витриманих сирів.