Догори
Дати відгук

Гриби проти старіння, цукрового діабету та деменції: радить дієтолог

Як і навіщо потрібно їсти гриби.

2 хв на прочитання17 Вересня 2021, 07:34
Гриби Гриби
Поділитись:

Лікар дієтолог, гастроентеролог, терапевт, к. м. н. Світлана Федяєва розповіла, чому багато людей даремно уникає вживання грибів «цієї корисної та смачної групи продуктів», посилаючись на важке перетравлення.

Лікар констатує, що в епоху відсутності супермаркетів грибам приділялося більше уваги.

«Зараз ми обираємо «заморські» шіїтаки, ерінгі, або обмежуємось шампіньйонами. Але корисні й наші лісові гриби, яких так багато цього сезону», — говорить Світлана Федяєва.

Лікар перераховує корисні речовини, які містяться практично в усіх видах грибів.

Бета-глюкани є пребіотиками та створюють умови для розвитку нормального мікробіому в кишківнику. Опосередковано, через збільшення долі бактерій Prevontella, гриби впливають на вуглеводний обмін. Є дані, що вживання грибів тричі на тиждень знижує ризик розвитку цукрового діабету та деменції.

Хітин у складі грибів покращує роботу кишківника та зменшує закрепи.

«Грибний» цукор трегалоза корисна речовина для попередження атеросклерозу, жирового гепатозу та навіть сповільнення старіння. Але саме зниження активності ферменту трегалази для його розщеплення і є причиною можливих болів у животі чи дискомфорту після вживання грибів.

Ерготіонеїн рослинна амінокислота має антиоксидантні властивості.

Дієтолог також розповідає про дані, отримані в дослідженні 2017 р. Вони показали ефект вживання шампіньйонів протягом чотирьох тижнів і зменшення «запаху старості», який спричинений накопиченням речовини 2-ноненаль. Ця речовина накопичується з віком у результаті перекисного окислення жирів у шкірі з Омега-7 жирних кислот і є причиною специфічного запаху.

«Ну і звичайно, гриби — це не тільки корисно, а й смачно. Насолоджуйтесь грибним сезоном та  урізноманітнюйте  раціон! І пам’ятайте, що для засвоєння рослинного білка грибів їх треба ретельно пережовувати», — радить Світлана Федяєва.

Також ми розповідали, що сезон «тихого полювання» розпочався: українці вже почали хвалитися грибами-гігантами (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Коли ШІ стає дослідником: як багатoагентна система Robin відкриває нову еру науки
3 хв на прочитання05 Червня 2025
Плачинда від Клопотенка
Секрети приготування смачної плачинди з сиром та зеленню
2 хв на прочитання2 години тому
Закарпаття потерпає від негоди
Негода на Закарпатті залишила без світла десятки населених пунктів та пошкодила будинки
1 хв на прочитання4 години тому
Фільм про Каховську катастрофу представлять на головному анімаційному фестивалі світу
Український фільм про наслідки катастрофи на Каховській ГЕС покажуть на фестивалі в Ансі
1 хв на прочитання6 годин тому
Похолодання та посуха знищили врожай персиків та абрикосів в Україні майже на 100%
1 хв на прочитання7 годин тому
Рада ухвалила закон про впровадження Угоди щодо корисних копалин та надала пільги виробникам дронів
2 хв на прочитання9 годин тому
Гороскоп на 5 червня 2025 року: день випробувань і внутрішнього очищення
5 хв на прочитання10 годин тому
В Україні очікується мінімальний за чотири роки урожай ріпаку - аналітичні прогнози
1 хв на прочитання10 годин тому