Догори
Дати відгук

Побілка дерев восени: як це зробити швидко і гарно

Якщо нема спеціальних інструментів, їх можна виготовити з підручних матеріалів.

2 хв на прочитання14 Жовтня 2022, 19:12
Поділитись:

Побілка дерев — процедура, спрямована на ефективний захист кори дерев: від зимових і весняних опіків, коли відсутність листя робить стовбур і гілки уразливими для сонячних променів; від перепаду температур, що призводить до розтріскування кори; від морозобоїн; від комах-шкідників, що поселяються в корі дерев. Тому ставитися до побілки штамбів і скелетних гілок дерев потрібно відповідально. Причому білити слід як плодові, так і декоративні дерева. Що для цього потрібно, крім бажання та самої побілки? Barra підготувала добірку порад досвідчених садівників.

Для побілки стовбурів плодових дерев можна використовувати такі інструменти:

  • валик;
  • малярні щітки;
  • відра;
  • пульверизатор або обприскувач (розпилювач).

Для побілки великих дерев у нас здавна використовують спеціальні щітки з мочалки. Але в останні роки дачники все частіше застосовують або штучні щітки такої самої форми, або малярні махові чи макловиці. Такими щітки зручно працювати, вони швидко й однаково добре пробілюють і гладку, і шорстку поверхню стовбурів.

У разі необхідності можна легко зробити саморобну щітку з пучка трави, шматків синтетичного шпагату чи іншого волокнистого матеріалу. Таким інструментом можна легко побілити кілька стовбурів.

Молоді дерева зручно білити плоским флейцевим пензлем. Трохи довше, ніж круглою щіткою, але витрата побілки менша. До слова, наші садівники — великі вигадники і раціоналізатори: вони придумали білити старі великі дерева з горбистою корою пов’язаними між собою 3-4 плоскими пензлями — і зручно, і пробілюються чудово.

Якщо дерев у саду багато і вони дорослі, найефективніший метод — побілка фарбопультом-розпилювачем. І найкраще — в два шари. При потраплянні побілки на відкриті ділянки шкіри чи в очі потрібно промити їх великою кількістю чистої води, а в разі необхідності звернутися в лікарню.

Незалежно від обраних інструментів, білити дерева потрібно тільки в суху погоду. Тоді побілка добре висохне і стане стійкою до опадів.

Також ми розповідали, коли і чим не варто білити дерева: поради досвідчених садівників.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.