Догори
Дати відгук

Коли і чим не варто білити дерева: поради досвідчених садівників

Є багато варіантів, із яких можна вибрати оптимальний.

4 хв на прочитання09 Жовтня 2022, 13:28
Поділитись:

Дерева на зиму білять не так з естетичних міркувань, як із суто практичних, щоб захистити від впливу низьких температур і шкідників. Але коли і чим це краще зробити? Про це розповідає «Садоводка».

1) Білити дерева можна тільки в теплу суху погоду при температурі повітря вище + 5 °С. Під час дощів білити безглуздо — фарба тут же змиється. При більш низьких температурах стовбури дерев часто покриваються тонкою крижаною кіркою, і якщо побілка ляже поверх неї, то стече в першу ж відлигу.

2) Молоді дерева, посаджені в поточному році, білити не можна — побілка загальмує їх розвиток у майбутньому. Фарбувати їх можна тільки з другого року життя. Але ще краще в третього.

3) Білити треба не тільки стовбури, а ще і скелетні гілки — вони теж потерпають від сонячних опіків і морозобоїн.

4) Перш ніж білити, потрібно видалити зі стовбура і гілок стару, відшаровану кору, мохи та лишайники. Всі рани потрібно замазати садовим варом.

5) Білити можна до середини січня — не пізніше! Тому що саме в другій половині зими з’являються опіки і морозобоїни. Ви можете просто не встигнути.

Чим білити дерева: який варіант краще? Існують два класичних варіант побілки дерев восени — вапно і садові акрилові фарби.

Вапно

Плюсів у нього два: воно екологічно чисте і коштує недорого. А от мінусів багато. По-перше, воно погано тримається — змивається буквально за 2-3 дощі. Тому краще білити вапном узимку, а не восени. Але це проблематично, оскільки робити це можна тільки в відлиги і не факт, що вони припадуть на вихідні. Та й чи будуть вони? До речі, якщо в вапно додати молоко, воно краще прилипатиме до стовбурів. Але це не сильно допоможе — змиється не так швидко, та все одно завчасно.

По-друге, вапно захищає тільки від морозобоїн і опіків. Від шкідників і хвороб — ні. Можна додати в нього мідний купорос — він захистить дерева від хвороб, але це додаткові витрати грошей, а головне, сил і часу.

По-третє, вапно шкідливе для молодих дерев — вона відтягує на себе вологу з тканин і рослини страждають від зневоднення. Водоемульсійні фарби. Так само, як і вапно, захищають тільки від опіків і морозобоїн. Додаткових компонентів в них немає. І додавати мідний купорос в них не можна — від нього фарба темніє і втрачає свої захисні властивості. Але вони краще вапна хоча б вже тому, що не змиваються — тримаються всю зиму.

Акрилові фарби

Перевершують інші побілки по багатьом статтям. Вони теж прекрасно тримаються на дерева, часом до травня. Але головне, що до їхнього складу входять добавки проти хвороб і шкідників. І вони не шкодять молодим деревам. Ба більше, вони, навпаки, утримують воду в корі, не даючи їй випаровуватися, але при цьому пропускають повітря, і рослини можуть дихати. Недолік у неї один — коштує дорожче за інші побілки.

Глина з коров’яком

З погляду екології це найкращий варіант. Саме таку побілку використовують в Європі на екофермах. Зробити її просто: глину розводять водою до густоти сметани, додають туди коров’як, можна ще золу, все ретельно перемішують і білять стовбури. Глина чудово захищає дерева від сонячних променів і вітрів, при цьому дозволяє корі дихати. А коров’як надійно «приклеює» глину до стовбура і не дає їй відвалитися завчасно. До того ж в ньому маса біоактивних речовин, які йдуть дереву на користь. До речі, в цю суміш можна додати залізний купорос — буде додатковий захист від хвороб. І виглядає це красиво — така побілка має незвичайний жовтувато-салатний відтінок. Одна проблема — міському жителю складно роздобути коров’як.

Також ми розповідали, чим і коли обприскувати чагарники та дерева восени.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитаннягодина тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора