Побічні ефекти потепління клімату: вогняні хмари і навіть вогняні торнадо — наскільки це небезпечно для нас?

3 хв на прочитання08 Серпня 2024, 08:23
Хмара пірокумулонімбуса піднімається над лісовою пожежею в долині Оррорал-Веллі, що горить на південь від Канберри (Австралія). Коли тепло від пожежі піднімається в атмосферу, воно може створювати власні погодні системи — такі як ці потужні вогняні грозові хмари — які сприяють подальшому поширенню вогню. Фото: Брук Мітчелл, Getty Images

Їх породжують лісові пожежі.

Відомо, що лісові пожежі породжують цілі системи вогняної погоди, включаючи хмари пірокумулонімбус, які НАСА назвало «вогнедишним драконом хмар» за блискавки, які вони кидають на Землю, розпалюючи подальші пожежі, а іноді навіть вогняні торнадо.

National Geographic розповідає, що спричиняє вогняні бурі — і чому вони стають все більш поширеними в умовах потепління клімату.

Як починаються пожежі

Вогняні бурі утворюються внаслідок конвективного процесу, в якому тепло піднімається повітрям. Коли стовп вологого повітря над пожежею сильно нагрівається, він піднімається в атмосферу, де охолоджується і конденсується в краплі, створюючи вогняні хмари, які називаються пірокупчастими.

На відміну від пухнастих білих купчастих хмар, які також утворюються внаслідок конвекції, вогняні хмари мають сіруватий або коричневий коліререз попіл, дим і тверді частинки, які потрапляють у висхідний потік. Верхівки цих хмар можуть сягати майже 10 км заввишки.

Коли пожежа розростається, висхідні потоки піднімають дим і тверді частинки все вище в нижню стратосферу, утворюючи ще більші хмари пірокумулонімбуса.

Хоча вони схожі на звичайні грозові хмари, ці хмари — також звані пірокумулонімбами — є набагато більш руйнівними. Вони залишаються прив'язаними до вогню, який їх породив, вивергаючи вугілля і блискавки, які продовжують розпалювати вогонь. Ці хмари також мають тенденцію виробляти блискавки з позитивним, а не негативним зарядом, що робить шторм тривалішим, і вони рідко утворюють дощ, який допомагає загасити лісову пожежу.

Пірокумулонімби також іноді викликають вогняні торнадо, які утворюються, коли висхідний потік закручує і розтягує повітря, що всмоктується в небо на високих швидкостях. Ці вогняні вихори, як правило, тривають лише кілька хвилин і сягають не більше 45 км заввишки. Але при швидкості вітру до 225 км/год вони можуть завдати серйозної шкоди будь-чому на своєму шляху.

Вогняні бурі також сприяють шкідливому впливу лісових пожеж на здоров'я людей. Гази і частинки, з яких складається дим лісових пожеж, пов'язані з респіраторними і серцево-судинними захворюваннями, а вогняні бурі можуть посилювати полум'я та збільшувати рівень задимленості.

Пожежники борються з полум'ям пожежі Хог, яка охопила понад 40 км2 землі в Північній Каліфорнії, поблизу Сюзанвіля, 20 липня 2020 року. Пожежа була настільки інтенсивною, що утворила хмару пірокумулонімбуса і вогняні вихори. Фото: Джош Едельсон, AFP/Getty Images

 

Чи бачимо ми більше вогняних торнадо і пожеж?

Оскільки зміна клімату спричиняє більші й інтенсивніші лісові пожежі, науковці вважають, що на планеті зросте кількість вогняних штормів. У 2019 році в Австралії було стільки штормів, спричинених вогнем, скільки за 20 попередніх років. 7 вересня 2020 року дим із величезної хмари поблизу Фресно (штат Каліфорнія) піднявся на 16 км у стратосферу, що стало рекордом для пожежі в Північній Америці, яка, ймовірно, спричинила значні викиди вуглекислого газу.

Насправді, науковці вважають, що ці вогняні бурі відповідальні за «величезний обсяг» забруднюючих речовин у верхніх шарах атмосфери. Але ще багато чого невідомо про те, як вогняні бурі можуть впливати на зміну клімату, зокрема, чи пошкоджують їхні шлейфи озоновий шар, який захищає Землю від ультрафіолетового випромінювання і чи можуть вони справді мати тимчасовий охолоджувальний ефект на планету, блокуючи сонячне світло — явище, яке спостерігається при виверженнях вулканів. Відповіді на ці запитання стануть ключем до розуміння справжніх наслідків вогняних бур в умовах потепління клімату.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: