Догори
Дати відгук

Після сексу презерватив залишився всередині партнерки: що робити

І наскільки це небезпечно?

5 хв на прочитання20 Січня 2024, 21:48
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Що робити у ситуації, коли під час статевого акту презерватив випадково залишився усередині партнерки, і наскільки це небезпечно? Про це розповідає «Дзеркало».

Чому взагалі це можливо?

Швидше за все, річ у неправильно обраному презервативі.

Основних правил, насправді, два. По-перше, презерватив потрібно підібрати за розміром, звертаючи увагу на обхват виробу (це вказано на коробці). По-друге, важливо його правильно надіти: прутень має бути в стані ерекції.

Ще під час сексу має вистачати мастила: його недолік також може призвести до втрати презерватива просто у партнерці.

Але навіть якщо ви впевнені, що зробили все як слід, проблема може виникнути вже після сексу. Презерватив має шанс «застрягнути» у партнерці, якщо чоловік еякулював, але не дістав пеніс відразу ж, а на якийсь час залишив його у вагіні. Краще так не робити і витягувати прутень до того, як він втратить твердість.

На жаль, усе вже сталося. Чи можна отримати презерватив самостійно?

Не лише можна, а й потрібно — інакше може дійти до подразнення та дискомфорту.

Робіть це виключно пальцями, після того, як помиєте руки. У жодному разі не можна використовувати предмети на кшталт ножиць, пінцета, пилочки для нігтів або щипців для вій, щоб «підчепити» контрацептив. Так ви нашкодите куди більше, ніж презерватив, що залишився у вагіні. По-перше, можна травмувати слизову. По-друге, на предметах, хай би як ви їх помилили перед цим, усе ще можуть залишатися збудники, наприклад, молочниці чи бактеріальних інфекцій.

Для зручності на пальці можна нанести трохи лубриканта. А якщо партнерка носить довгі нігті, безпечніше одягнути гумові рукавички чи попросити про допомогу партнера.

Секрет успіху — у розслабленні. Коли жінка в стресі й нервується, м'язи, зокрема й вагінальний канал, стискуються — дістати презерватив буде важче. Лікарі рекомендують діставати контрацептив у лежачому положенні (можна робити це у ванній кімнаті з невеликою кількістю теплої води) чи сидячи на унітазі. Ще варіанти — підняти одну ногу на щось або спробувати положення напівлежачи, поклавши під спину подушку.

Якщо намацати презерватив не виходить, може допомогти спроба таки напружити м'язи тазового дна, ніби ви намагаєтеся сходити в туалет.

Дістали презерватив самостійно? Перш ніж викинути його, переконайтеся, що він цілий.

Не вийшло чи якась частина виробу все ж таки залишилася всередині? Нічого страшного — це не означає, що контрацептив «заплив» кудись глибоко. Насправді він не проникне далі вагіни — місця, де щойно був член партнера (або, наприклад, секс-іграшка). Презерватив у будь-якому випадку «зупинить» шийка матки, яка природним чином відкривається лише при пологах. Однак вам слід якнайшвидше звернутися до лікаря, щоб витягти контрацептив або його частини. Соромитися не треба — лікарі часто витягують із вагін та уретр навіть екзотичніші речі, ніж простий презерватив.

І все, потім можна не хвилюватись?

Якщо ви не хочете заводити дітей зараз — жінці у будь-якому разі потрібно прийняти таблетку екстреної контрацепції. Вам може здатися, що вся сперма залишилась у презервативі, проте це радше ймовірність, а не факт.

Також варто обстежитися. Зробити це потрібно і чоловікові, і жінці, оскільки презерватив не тільки запобігає вагітності, а й захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Аби результати аналізів були достовірними, потрібно здавати їх не раніше, ніж через тиждень після статевого контакту — інакше організм не почне виробляти антитіла до інфекції, і результати будуть неточними. Хоча це може бути не так.

Частину аналізів рекомендується зробити ще пізніше і двічі, щоб напевно не проґавити серйозне захворювання. Через 1-2 місяці, а потім ще через півроку після сексу варто здати кров на гепатити B і С, сифіліс і ВІЛ.

До речі, про останнє. Якщо статевий контакт, під час яких про презерватив залишився у партнерці, був із ВІЛ-інфікованою людиною чи ви не впевнені у статусі одне одного, то може знадобитися пройти постконтактну ВІЛ-терапію. Це короткий курс антиретровірусних препаратів, який важливо розпочати у перші години (чи хоча б не пізніше трьох діб) після сексу. Такий крок допоможе організму подолати вірус до того, як він розмножиться. Для отримання таких препаратів потрібен рецепт лікаря — вам слід звернутися до інфекціоніста. Безкоштовно й анонімно можна здати аналіз на ВІЛ.

Також варто негайно — буквально протягом першої доби — звернутися до лікаря-інфекціоніста, якщо ви точно знаєте, що партнер чи партнерка має гепатит В.

І найголовніше — перш ніж ви дізнаєтеся про результати аналізів, варто продовжувати користуватися презервативами. Особливо якщо ви займаєтеся сексом із новими партнерами — адже ви можете заразити їх.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.