Догори
Дати відгук

Після перенесеного Covid-19 вагітніти небезпечно: дитина може загинути

Репродуктивна система у жінок набагато складніша ніж у чоловіків.

7 хв на прочитання26 Листопада 2020, 15:51
pixabay pixabay
Поділитись:

Родинам, які перехворіли на Covid-19, лікарі не рекомендують вагітніти, бо може статися викидень плоду. З плановою вагітністю радять зачекати, поки організм повністю відновиться від недуги. Медики називають невиправданим ажіотаж у соцмережах, коли українців агітували переключитись на інтим у період карантину, а ще – закликають не нехтувати обстеженнями та наглядати за репродуктивними органами. Розвінчала міфи, пов’язані з інтимною сферою людей, що були поширені у сезон Covid-19, лікар-гінеколог клініки Інна Сапожак.

Інна Сапожак

- У розпал поширення Сovid-19 у світових ЗМІ було поширене твердження, що вірус начебто впливає на репродуктивну функцію жінок та потенцію чоловіків. Потім з’ясувалось, що це медичний міф, який вийшов із наукового середовища. Але чи були медичні підстави підозрювати подібний вплив коронавірусу на плідність людей?

- Наскільки вірус Сovid-19 впливає на репродуктивну функцію, дослідження тривають, ще колись мають бути їхні віддалені результати. Тому однозначно зараз ніхто не може сказати, як впливає коронавірус на зачаття чи виношування. Науковці ще будуть цю проблему вивчати, років, напевно, через 5 зможуть остаточно зробити висновки, як діє вірус. Медичні підстави для занепокоєння є, бо всі знають, що будь-яка вірусна інфекція впливає на структуру ДНК у клітині, дуже чутливі до вірусів яєчники у жінок та яєчка у чоловіків. Є частина вірусів, які можуть більш агресивно впливати на структуру ДНК, як, наприклад, вірус епідемічного паротиту. Бо якщо у дитинстві чоловік перехворів свинкою, то вірогідність 80%, що у нього буде безпліддя.

Якщо говорити про інші віруси – вони можуть певний період впливати, а потім, коли немає вірусного навантаження, він уже ніяк не впливає. Наприклад, вірус простого герпесу може у період гострої фази змінити структуру ДНК статевих клітин. Тому, у жінок, які вагітніють у період, коли є загострення генітального герпесу, найчастіше виникають викидні на ранніх термінах – вірус блокує дроблення клітини. Так само діє цитомегаловірусна інфекція, яка протікає, як банальне ГРВІ та може провокувати викидні, завмерлі вагітності або вади розвитку дитинки. Відтак, вагітність краще планувати після одужання.

- Чи можуть зашкодити репродуктивній функції ліки, які вживають пацієнти для лікування Covid-19 та його наслідків?

- Для лікування коронавірусної інфекції застосовують різні медикаменти. Їх призначення залежить від ступеня важкості захворювання. Деякі люди переносять інфікування Covid-19 безсимптомно, тому приймають тільки вітаміни. Деякі хворі мають ускладнення, яких не позбутися без застосування антибіотиків. Коли люди під час перебігу інфекційного захворювання приймають тривалий час антибіотики – це невдалий період для вагітності. Бо кожен антибіотик впливає на якість яйцеклітин і сперматозоїдів та на нормальний розвиток плоду. Деякі антибіотики можуть порушувати збірку амінокислот, із яких складається ДНК клітини. Тобто формується не зовсім функціонально правильна ДНК, яка не здатна нормально керувати процесами дроблення клітини, та може формувати аномальні клітини. Процес закладки ДНК яйцеклітини відбувається за 3 місяці до передбачуваної овуляції.

Тому якщо жінка в серпні перехворіла одним із інфекційних захворювань, та тривалий час, впродовж більше як 20 днів, приймала антибіотики, може мати не дуже гарні наслідки у зачатті та виношування вагітності до жовтня. Щоб не мати викидня на ранніх строках, варто зачекати. У чоловіків репродуктивна функція відновлюється швидше. Сперматозоіди дозрівають кожні 3 дні. Тому, щоб запліднення відбувалося абсолютно нормально, чоловіку достатньо зачекати впродовж одного тижня після одужання та вживання важких ліків. Родині, яка перенесла інфекційні хвороби та має репродуктивні плани, слід після тривалого застосування антибіотиків не планувати вагітність впродовж 3 місяців.

- Чи існує небезпека розвитку захворювань інтимної сфери як наслідок лікування Covid-19 та його ускладнень?

- Це правда, що можемо одне лікувати, а інше калічити. Якщо у пацієнта є одночасно з коронавірусом захворювання печінки – треба бути уважним. Бо печінка – це наш орган дезінтоксикації. Відповідно, після тривалого прийому деяких медикаментів у людей можуть змінюватися кількість трансаміназів – ферментів, що відповідають за функцію гепатоцитів. У такому випадку лікарі контролюють печінкові ферменти, щоб не допустити виникнення медикаментозного гепатиту. Репродуктивна система у жінок набагато складніша, ніж у чоловіків. Тому слід дбати не лише про загальний імунітет, але і про «вагінальний імунітет».

Піхва – нестерильне середовище, там завжди є мікроорганізми – грибки, гарднерели, стрептококи, стафілококи тощо. Вони не шкодять організму, бо перебувають у низькій концентрації. Розмноженню цих мікроорганізмів запобігають лактобактерії, що синтезуються у кишечнику. За допомогою жіночих статевих гормонів вони утворюють захисну біоплівку у піхві. Тривале застосування антибіотика вбиває не лише хвороботворні мікроорганізми, але і лактобактерії, тому захисні властивості вагіни знижуються. Це призводить до виникнення у жінки кандидозного вагініту (молочниці) або бактеріального вагінозу. Інколи такі захворювання важко вилікувати.

pixabay

- Як профілактично підготуватися на випадок Сovid-19?

- Підготуватися до захворювання ми ніяк не можемо. Тому, що ця інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Проконтролювати своє середовище та контакти з людьми, що є носіями інфекції, майже неможливо. Тому свою імунну систему варто тренувати впродовж усього свого життя від народження. Також необхідно практикувати кожній людини один раз на рік похід на профогляд, та своєчасно лікувати захворювання. Це має бути способом нашого буття на всі роки – здоровий спосіб життя, помірні фізичні навантаження, збалансоване харчування, відсутність шкідливих звичок. Тобто, підтримання нашого імунітету та всіх обмінних процесів у нормі.

Наприклад, нікотин та наркотичні речовини знижують імунітет. Неправильне харчування формує ожиріння та інсулінорезистентність, тобто неправильне сприйняття глюкози клітинами. Надлишок глюкози та інсуліну токсичний для клітин. Пошкодження клітин призводить до формування деяких хвороб та до зниження імунної відповіді організму. Відповідно, ці люди мають найбільшу небезпеку отримати різноманітні вірусні захворювання. Зараз ми всі знаємо, що короновірусна інфекція більш небезпечна для осіб із цукровим діабетом та ожирінням.

Для укріплення імунітету та профілактики вірусних хвороб варто бути на свіжому повітрі, гуляти там, де немає скупчення людей. Для комфорту важливо мати зручне взуття.

- Коли обов’язково слід йти до гінеколога після перенесеного вірусного захворювання?

- Якщо людина перехворіла на Covid-19 та її нічого не турбує, то, в принципі, до інших спеціалістів можна не звертатися та не переживати за інтимну сферу. Однак, жінці слід негайно звернутися до гінеколога, коли у неї на фоні лікування виникли такі симптоми, як печія, свербіж та рясні неприємні виділення зі статевих шляхів. Коли людина має позитивний тест на Covid-19 та перебуває на ізоляції, найпростіше, що може зробити, це визначити PH вагінальних виділень. Тести для PH-метрії продають у аптеках. Нині жінка може онлайн зв’язатися з гінекологом, який розкаже після попереднього опитування про першочергові дії при виникненні запального процесу урогенітального тракту. 

pixabay

Після одужання та отримання негативного ПЛР-тестування на Covid-19 жінці слід прийти до лікаря на додаткові обстеження. Зазначу, що коронавірус у деяких випадках здатен підвищувати в’язкість крові. За такого перебігу захворювання призначають антикоагулянти – препарати, що розріджують кров. Тому після відміни препаратів необхідно контролювати показники крові. Частота такого контролю призначається індивідуально для кожного пацієнта. Найважливіше розуміти, що жоден орган у нашому тілі не працює автономно, а функціональність одного пов’язана з іншим. Відповідно, правильне лікування Covid-19 та його наслідків важливо розглядати комплексно.

До слова, 15 331 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 26 листопада 2020 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання45 хвилин тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання12 годин тому