Частіше у популяції зустрічається дефіцит вітаміну D. Але іноді буває, що його рівень перевищує рекомендовані норми — і постає питання, чи є цей рівень критичним і що з цим робити? Про це розповідає Телеграм-канал «Нотатки лікаря».
Вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який міститься в деяких продуктах тваринного походження, а також синтезується в організмі людини під час перебування на сонці.
Гіпервітаміноз зустрічається рідко і зазвичай викликається надмірними дозами через неправильне використання вітамінних добавок або помилкові призначення.
Споживання, при якому доза вітаміну D стає токсичною, точно невідома, але Національна медична академія визначила «верхній допустимий рівень споживання» вітаміну D як 4000 МО щодня для здорових дорослих і дітей від 9 до 18 років.
Для пацієнтів із порушенням всмоктування (наприклад, целіакія, резекція шлунка, запальні захворювання кишківника) пероральне дозування вітаміну D залежить від здатності їх кишківника до всмоктування.
Тому таким пацієнтам можуть бути призначені високі дози від 10 000 до 50 000 МО для поповнення запасів вітаміну D. Такі пацієнти потребують ретельного спостереження, щоб уникнути токсичності. Показання для застосування високих доз вітаміну D визначаються лікарем.
Симптоми надлишку вітаміну D включають:
Якщо ви відчуваєте ці симптоми, поговоріть зі своїм лікарем.
Обов’язково повідомте йому, які добавки, ліки та речовини ви приймаєте, включно з їх дозуванням. Якщо ваш лікар підозрює, що ваші симптоми можуть бути пов’язані з надлишком вітаміну D, він може провести лабораторні тести для перевірки рівня вашої сироватки крові.
Коли можна говорити про токсичні показники вітаміну D?
Враховуючи суперечки щодо оптимальних концентрацій 25(OH)D у сироватці крові, визначення достатності, недостатності та дефіциту вітаміну D є лише приблизними. Більшість груп наразі використовують наступні значення для класифікації статусу вітаміну D у дорослих:
Більше новин читайте на GreenPost.