Догори
Дати відгук

Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1

Тепер він дістався до людей, які заражаються від тварин.

1 хв на прочитання19 Квітня 2024, 15:00
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Поділитись:

Спалах розпочався ще 2020 року, тоді загинули десятки мільйонів домашніх птахів. Вірус також поширився на наземних і морських ссавців. До цього списку минулого місяця долучилися корови та кози, які раніше мали імунітет.

Тепер він дістався до людей, які заражаються від тварин. Станом на 1 квітня зареєстровано 463 смерті від 889 випадків захворювання людей у 23 країнах: рівень летальності становить 52%. Але медики частково заспокоюють тим, що поки не існує доказів, що цей грип поширюється від людини до людини.

Грип птиці – це гостре високозаразне вірусне захворювання, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. У результаті захворювання птахи гинуть.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції.

Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал (господарі), комахи, пухоїди, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. 

Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птахів, які перехворіли, триває 2-3 місяці та більше. 

Інкубаційний період триває 1-7 днів. У окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost