Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління. Ось у які країни вони приповзуть

2 хв на прочитання03 Травня 2024, 23:54

Дослідники змоделювали географічне поширення 209 видів отруйних змій.

 Зміна клімату може призвести до масштабної міграції отруйних видів змій у нові регіони, деякі країни не готові до цього. Такого висновку дійшли в ході нового дослідження бразильські та німецькі вчені. Результати їхньої роботи опубліковані в журналі Lancet Planetary Health.

Дослідники змоделювали географічне поширення 209 видів отруйних змій, укуси яких небезпечні для людей, щоб зрозуміти, куди можуть рушити різні види змій у пошуках сприятливих кліматичних умов до 2070 року.

Вони прогнозують, що на той час деякі отруйні змії позбудуться потенційно придатних територій для виживання, тому мігруватимуть у пошуках нових місць. Такі країни як Нігер, Намібія, Китай, Непал і М'янма знаходяться в зоні ризику. На думку вчених, саме туди мігрують у результаті зміни клімату отруйні плазуни із сусідніх країн.

Вчені вважають, що ризик укусів змій збільшиться у країнах із низьким рівнем доходу у Південній та Південно-Східній Азії, а також у деяких державах Африки.

Дослідники зазначили, що в той час, як для більшості видів отруйних змій скорочується ареал через вирубку тропічних лісів, у західноафриканської габуїнової гадюки він збільшиться на 250%. Прогнозується, що площа територій, де поширені шорстка деревна гадюка та рогата гадюки, до 2070 року подвоїться.

"Наше дослідження показує, що коли отруйні змії починають з'являтися в нових місцях, це тривожний сигнал для нас, настав час почати думати про те, як ми можемо забезпечити безпеку себе і навколишнього середовища", - сказали автори дослідження.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку укусів змій зазнають близько п'яти мільйонів людей у світі, з яких 94-125 тисяч помирають від поразки зміїною отрутою, а 400 тисяч стають інвалідами.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: