Органічний забрудник, що потруїв рибу в Сеймі, рухається Десною до Чернігова

1 хв на прочитання05 Вересня 2024, 11:52
Вжиті заходи для локалізації та ліквідації наслідків забруднення річок Сейм та Десна. ФОТО: річка Десна

Характер забруднення на річці Десна почав змінюватися, повідомили у Міндовкілля. 

Характер забруднення на річці Десна почав змінюватися, повідомили у Міндовкілля. Тепер органічний забрудник пересувається річкою не суцільним фрагментом, а по найглибшій частині річки у центрі русла. Крім того, його рух сповільнюється і він поступово осідає на дно.

Забруднююча органіка вже дісталася до ділянки річки Десна у селі Боромики на Чернігівщині. До Чернігова залишилося 38 кілометрів.

На ділянці річки Десна перед Черніговом здійснюються заходи з насичення киснем поверхневої води. За останні 30 км просування забруднюючих речовин по річка Десна мор риби не зафіксовано.

Вода з чужорідною органікою має сірий колір та неприємний запах. Спостерігається низький вміст розчиненого кисню і високі показники хімічного споживання кисню. Зафіксовано перевищення по марганцю, що спричинено процесом гниття загиблої риби.

На річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем вилучають з води раніше загиблу рибу. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано 8 тонн загиблої риби. А на території Сумської області - понад 12 тонн.

З метою порятунку живої риби у місцях, куди ще не дійшло забруднення, місцевою владою та активістами здійснюється розчищення приток річки Десна, щоб риба могла туди заходити безперешкодно.

Для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення Держпродспоживслужба та Держекоінспекція запровадила посилені заходи контролю за реалізацією риби у цих регіонах.

Больше новостей читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: