Догори
Дати відгук

«Охочих, на жаль, останнім часом стало менше»: як у столиці проходить вакцинація проти COVID-19

Ексклюзивний репортаж GreenPost.

3 хв на прочитання15 Червня 2021, 14:00
Як у столиці проходить вакцинація проти COVID-19. Фото: Марія Грушева для GreenPost Як у столиці проходить вакцинація проти COVID-19. Фото: Марія Грушева для GreenPost
Поділитись:

У понеділок інформаційна система для пацієнтів HELSI.me вітала всіх відвідувачів таким спливаючим повідомленням.

Однак наші читачі повідомили, що насправді не спостерігали жодного вакцинального ажіотажу на вихідних — навпаки, отримати щеплення могли не лише люди з цільових груп, яких викликають сімейні лікарі згідно з дорожньою картою, а й просто всі охочі.

Фото: Марія Грушева для GreenPost

Ми вирішили дізнатися, яка насправді склалася ситуація із щепленнями проти COVID-19 у столиці, і навідатися до одного з пунктів щеплення. Ним виявився пункт у КНП «ЦПМСД № 4».

Тут нам пояснили, якщо «Дія» повідомляє про відсутність вільних місць на вакцинацію, це означає лише те, що на вакцинацію не можна записатися через «Дію».

Однак можна записатися на щеплення в реєстратурі амбулаторії, на базі якої працює пункт вакцинації проти COVID-19. Реєстратор передає дані в кабінет щеплень, і на електронну пошту відправляють повідомлення зі вказаним часом вакцинації.

Є ще один спосіб записатися на вакцинацію. Це можна зробити безпосередньо в пункті щеплення як особисто, так і за телефоном (у пункті у КНП «ЦПМСД № 4» це номер (044) 512-00-81).

Медперсонал на пункті щеплення розповів нам, що півгодини після щеплення спостерігають за пацієнтом — «різні люди є, по-різному почуваються». Трапляється, що людина записалась і не прийшла — наприклад, телефонує, що захворіла або просто сьогодні не може, а прийде завтра. Тоді з’являється вільне місце. Тому часто можна потрапити на вакцинацію навіть день у день. Щоправда, лише тоді, коли йдеться про першу дозу. Із другою дозою складніше, бо треба витримати терміни.

«Зараз ми здійснюємо вакцинацію другою дозою AstraZeneca. Ми викликаємо чи люди самі додзвонюються, тому проблем нема», — запевнили нас працівники.

У журналі очікування люди записуються щодня, але їхня кількість не є сталою — були дні, коли на щеплення приходило 110 осіб, а бувало й 50.

Медики обіцяють працювати стільки, скільки буде потрібно — на пункті мають бути дві бригади, які працюють із 9 і «до останнього клієнта» (з перервами на кварцювання тощо). У резерві є ще дві бригади, хоча поки нагальної потреби їх задіювати нема.

«Охочих, на жаль, останнім часом стало менше, бо всі чомусь рвуться у вакцинальні центри — туди йдуть навіть люди похилого віку 65+, яких ми повинні вакцинувати згідно з третім етапом. Окрім того, з п’ятниці до понеділка вони зазвичай роз’їжджаються по дачах. На вівторок кількість записів у журналі очікування збільшується з 30 до 70», — сказав у коментарі GreenPost лікар-терапевт Віктор Калниболотський, який безпосередньо займається щепленнями на пункті вакцинації.

Нагадаємо, що за вихідні у центрах масової вакцинації щепили від COVID-19 понад 31,3 тисячі громадян.

Також ми розповідали, що замість Pfizer київських освітян щеплюють простроченою вакциною від дифтерії та правця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.