Догори
Дати відгук

Замість Pfizer київських освітян щеплюють простроченою вакциною від дифтерії та правця — юрист

У МОЗ запевняють: вони все зробили належним чином, тому нехай розбирається поліція.

3 хв на прочитання14 Червня 2021, 09:11
Вакцинація Вакцинація
Поділитись:

Професор кафедри у НПУ імені М. П. Драгоманова Леся Дубчак (адвокат, кандидат юридичних наук, член Наглядової ради Асоціації адвокатів України) у своєму дописі в соцмережі Фейсбук оприлюднила фото, зроблене нею під час вакцинації 10 червня 2021 р. в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова.

«Вакцинувалася в останні заявлені для вакцинації хвилини, яка проходила 10.06.21 р. з 10:00 до 16:00. Була остання на вакцинацію десь о 15:55, 150-та. На ампулах були лише цифри та логотип як на коробці. Жодної іншої інфо. Двічі уточнила у присутніх медиків, хто виробник вакцини. Сказали файзер, вакцинуйтеся і сфотографуєте коробку. Коробка була напівпуста, з такими ж ампулами, які кололи мені. Просто лежала на столі, без жодних холодильників. Ось чим вакцинує МОЗ викладачів від коронавірусу в межах заявленої масової вакцинації вакциною Phizer-Biontech! Прострочена вакцина від дифтерії та правця індійського виробника, термін придатності якої вийшов у травні 2021 р.», — написала Леся Дубчак.

Юрист стверджує, що має дані про аналогічну ситуацію у трьох університетах.

«Я активний прихильник вакцинації, й з нетерпінням чекала на щось краще за індійські та китайські вакцини», — запевняє вона.

Коментатори неодноразово звинувачували Лесю Дубчак у навмисному підриві довіри до вакцинації й висловлювали припущення, що йдеться про прикре непорозуміння — наприклад, що в цій коробці медики просто привезли вату й спирт.

«Медик сказала сама, що краще сфотографуйте коробку, бо на вакцині крім логотипу нічого нема. Спочатку подумала, що це інший завод, адже в адресі виробника є слово «biotech», — відкидає цю версію Леся Дубчак.

У коментарях до допису експерт МОЗ Павло Поламарчук висловив упевненість, що його установа не може нести відповідальності за те, чим щеплять населення проти коронавірусу.

«Вакцинують Pfizer, Sinovac та AZ, три вакцини, виробники та платформи можуть бути різними. Далі — МОЗ не проводить імунізацію безпосередньо. Проводять вакцинальні бригади чи пункти щеплення/масової вакцинації у власності КНП місцевого самоврядування. Не співробітники МОЗ. У МОЗ немає можливостей проконтролювати кожну вакцинальну бригаду на предмет банального шахрайства тощо. Разом із тим присутні повноваження контролю реалізації державної політики», — написав він.

Чиновник запевнив, що у МОЗ немає повноважень розслідування епізодів шахрайства та злочинів (крім комісійної експертизи належності надання медичної допомоги, але це трохи інші питання), ці завдання покладено на інші державні органи, а саме на нацполіцію.

Леся Дубчак збирається здати з колегами тести на антитіла зараз і за кілька тижнів повторно, щоб остаточно встановити, чим саме їх щепили.

Також ми розповідали, що чверть українців не проти паспортів вакцинації, але збираються їх купити — опитування.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому