Догори
Дати відгук

Новий заступник Степанова займався медзакупівлями у Богатирьової – ЗМІ

4 хв на прочитання21 Липня 2020, 11:23
Поділитись:

Новий заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко за часів міністерки Раїси Богатирьової був позаштатним помічником її заступника і голови тендерного комітету МОЗ Романа Богачева, а також працював у його приватній фірмі. Причому цей факт не вказаний в його офіційній біографії на сайті МОЗ. Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової  «Страх і Розпили у МОЗі» для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», пише bihus.info.

В офіційній біографії Іващенка, оприлюдненій на сайті міністерства, зазначено, що до 2014 року він займався винятково навчанням: у 2011-2014 роках був аспірантом Київського політехнічного інституту.

Разом із тим, у біографії не вказано, що у 2013 році Іващенко був членом команди Романа Богачева – заступника Міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової і голови тендерного комітету МОЗ.

Про цей факт програмі розповів Володимир Курпіта, експерт з питань громадського здоров’я, який у 2012-2014  входив до кількох робочих груп МОЗ щодо протидії ВІЛ/СНІД. За словами Курпіти, наприкінці 2012 – на початку 2013 року Богачев завів у МОЗ групу помічників, з десяток людей, які допомагали налагоджувати процес закупівель у МОЗ. Серед цих людей був Ігор Іващенко. 

«На той момент Роман Богачов, наскільки мені відомо, працював у політехнічному інституті, десь на кафедрі він був доцентом, і це хлопці які навчалися у нього, з якими він створив цю команду, – розповів Курпіта. – Він як би привів їх з собою як високоосвічених, вони там мали певні знання в менеджменті, системному аналізі».

За словами Курпіти, ці помічники «щодня перебували в МОЗ, як на постійній роботі», хоча більшість членів групи, в т.ч. Іващенка, на офіційну роботу в міністерство не оформлювали.

Попри це «групу Богачова» в МОЗ пам’ятають у найвищих кабінетах міністерства. Наприклад, Ольга Стефанишина, нині нардеп, а на той час виконавчий директор БФ «Пацієнти України», пригадує цих помічників у кабінеті Дмитра Підтуркіна, радника Богатирьової, котрий за її словами також займався у міністерстві закупівлями.

«Це були технічні люди, вони абсолютно точно мали доступ до важливої інформації і були такими аналітиками, які були частиною цієї команди», – розповідає Стефанишина.

За словами обох співрозмовників, робота тієї команди справді систематизувала закупівельний процес у МОЗ, однак мала для міністерства погані наслідки.

«Я позитивно оцінюю деякі речі, які стосувалися систематизації роботи, – каже Курпіта. – Але якщо ми говоримо про наслідки, ну умовно кажучи – можна системні зміни готувати для того, щоб була прозора і зрозуміла процедура, а можна це робити на користь когось. Коли виявилося в 2014 році, що… це все відбувалося на користь певних людей, і ці люди мали «відкати» від тих же фарм-компаній, ну тоді мені стало страшно».

А за словами Стефанишиної, команда Богачова систематизувала не просто закупівлі МОЗ, а корупцію в них: «Оці всі схеми – вони існували завжди в МОЗ, і до Богатирьової. При Богатирьовій вони були поставлені на професійні рейки – командою оцих людей».

Доказом тому наводить системні переплати на закупівлях ліків, масштаб яких став зрозумілий після Майдану, коли закупівлі передали в адміністрування міжнародним організаціям на кшталт ПРООН:

«Найбільш корумпованою виявилася онкологія. Був такий випадок, коли препарат для лікування крові коштував у 67 разів дешевше завдяки міжнародним організаціям, ніж він був до цих закупівель. Препарат від туберкульозу в 2013 році Міністерство купувало за $6,36, а уже міжнародні організації за $1,94 – в нас в 3,5 рази різниця».

В коментарі програмі Іващенко розповів, що справді був помічником Богачева, і що займався в МОЗ кількома сферами, зокрема і названими вище онкологією та туберкульозом, щоправда не тільки закупівлями, але й, наприклад, розробкою програм із протидії  туберкульозу і ВІЛ/СНІД. А не вказав у біографії цей період, оскільки помічником був – позаштатним. Однак запевнив, що решту місць офіційного працевлаштування намагався вказати у повній мірі, включно із комерційними структурами. 

 

Разом з тим, у біографії відсутня інформація про те, що у 2011-2012 і в 2014-2016 роках Іващенко офіційно працював у приватній фірмі – Консорціум Менеджмент Консалтинг Груп. Директором Консорціума до 2012р. був особисто Богачев. До переліку співзасновників у обидва вказані періоди входили компанії, якими керували Підтуркін та родичка Богачева.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я