Догори
Дати відгук

Нові міжнародні конвенції не повинні порушувати чи звужувати вже існуючих прав людини — юрист про «Пандемічну Угоду»

Слід враховувати, що суверенітет походить від людей, а не від влади.

3 хв на прочитання01 Грудня 2021, 15:31
Поділитись:

«Пандемічна угода», яка має стати результатом роботи надзвичайної сесії ВООЗ, викликає побоювання як в експертів, так і у пересічних українців. У соцмережах обговорюють те, що в разі прийняття цієї угоди ВООЗ отримає одноосібне право оголошувати пандемічний режим, за якого скасовуватиметься верховенство прав людини, а країни, які не справляються з пандемією самотужки, будуть зобов’язані вимагати зовнішньої допомоги.

Однак «Пандемічна угода», над якою працює ВООЗ відповідно до ст. 19 своєї Конституції, була оголошена в Комюніке Володимиром Зеленським ще у березні 2021 року, нагадує у коментарі GreenPost Марта Барандій, юрист-міжнародник. Тепер же ж стали відомі деталі намірів цієї Угоди, серед яких справді є зміцнення ролі ВООЗ, залучення як державних, так і  недержавних структур  до попередження пандемій, говорить юрист.

«Міжнародні угоди, які носять зобов’язальний характер, звичайно обмежують суверенітет національних країн, оскільки передбачають відповідальність за порушення. І якщо в такій угоді йтиметься про звуження прав людини, то тут повинно стояти питання багатовимірного етичного контролю за такою угодою (її прийняттям і реалізацією)», — переконана Марта Барандій.

Вона вважає, що з огляду на еволюцію розуміння прав людини та новоявлену готовність великої частини населення планети відмовитись від своїх свобод заради подолання інфекцій, слід дуже уважно поставитись до прийняття нової міжнародної угоди, яка приймається саме в цій атмосфері зміни цінностей.

«В міжнародному співтоваристві існує консенсус (чи донедавна існував), що нові міжнародні конвенції не мають порушувати чи звужувати вже наявних прав людини, захищених іншими Конвенціями, зокрема Європейською конвенцією з прав людини. Однак суверенітет походить від людей, а не від влади, і якщо певне звуження прав людини передбачено Конвенцією, яка ще й є обов’язковою до виконання, то можна було би розглянути варіант референдуму.

Хоча, на моє переконання, жодне голосування не може скасувати здобутого цивілізацією захисту прав і свобод людини. Тому перш ніж розробляти, підписувати і тим паче ратифікувати нову угоду (чи інший інструмент ВОЗ із питань пандемії), Україна повинна ратифікувати Конвенцію Ов’єдо, і забезпечити захист кожній конкретній людині, щоб жодні норми під приводом «солідарності» не могли порушити її права на життя та гідність. 

Зрештою, відповідає перед людиною держава, а не міжнародна організація»,
— наголошує Марта Барандій.

Юрист цитує німецького політолога Ульріке Гєро, яка так висловилася про хаотичні рішення урядів: «Ми з переляку забралися на дерево. А потім почали стрибати з одного дерева на інше замість того, щоб зійти вниз і подивитись, яка ситуація на землі».

Тому Марта Барандій переконана, що варто не поспішати, щоб не завадити досягненню справді збалансованих цілей для конкретної людини, конкретної країни й усієї планети.

Також ми розповідали, що цей процес важливий для людей, незалежно від результату — юрист про позов щодо скасування наказу про обов’язкову вакцинацію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитаннягодина тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання2 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання3 години тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання3 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання4 години тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання5 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання6 годин тому