Дослідники з Німеччини прийшли до несподіваного висновку. Вони довели, що солодка на смак їжа не підвищує, а іноді навіть знижує апетит.
Солодощі популярні в різних країнах світу, і в тій же Німеччині кожна людина з'їдає по 34 кг цукру на рік. Він важливий для здоров'я, і від кількості цукру в раціоні залежить маса тіла, пише scitechdaily.com. Але наука мало що знає про властивості продукту, що впливають на його вживання з їжею незалежно від калорійності. І ось тепер цю прогалину було заповнено дослідниками Інституту біології харчових систем імені Лейбніца в Мюнхені.
Вони провели дослідження з використанням двох типів цукру. 27 чоловіків від 18 до 45 років отримували десятивідсотковий розчин глюкози або сахарози, або розчин цукру з додаванням лактізола. Ця речовина зв'язується з рецепторами солодкого та знижує відчуття солодкого. Незважаючи на різні типи цукру, всі розчини з лактізолом або без нього мали однакову кількість калорій.
Через дві години після вживання кожного з розчинів учасники могли їсти стільки, скільки вони хотіли. Виявилося, що після вживання розчину сахарози з лактізолом у добровольців зазначалося підвищене споживання енергії після сніданку на 13 %, тобто вони з'їдали на 100 кілокалорій більше, ніж після цукру без лактізола.
Отже, глюкоза або сахароза по-різному регулюють ситість і споживання енергії через рецептори солодкого, як вважають автори дослідження. Ну а це дає змогу зробити припущення про здатність солодкого смаку зменшувати апетит.
До слова, вчені розповіли, чому спати вдень хоча б 10 хвилин необхідно для організму.