Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Нігерійка, з якої у школі сміялися через повноту, заснувала охоронну фірму, в якій працюють лише жінки «плюс-сайз» (ФОТО)

Нігерійка, з якої у школі сміялися через повноту, заснувала охоронну фірму, в якій працюють лише жінки «плюс-сайз» (ФОТО)

Нігерійські жінки-викидайли демонструють свою силу у боротьбі зі стереотипами.

4 хв на прочитання15 Січня 2023, 19:07
39-річна Толулопе Укпана, членкиня Dragon Squad Limited, стоїть на вході до приміщення, де відбувається місцевий показ мод. Місто Уйо, Нігерія, 19 листопада 2022 року. Фото: Reuters 39-річна Толулопе Укпана, членкиня Dragon Squad Limited, стоїть на вході до приміщення, де відбувається місцевий показ мод. Місто Уйо, Нігерія, 19 листопада 2022 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Коли Емем Томас навчалася в школі на півдні Нігерії, її постать протягом юнацьких років викликала кпини з боку стрункіших однокласників. Такі жарти зруйнували її доброзичливість та впевненість у собі. Насмішки затьмарили і її підліткові роки, коли вона відмовилася від мрії — участі у місцевому конкурсі краси. Але в зрілому віці Емем знайшла сферу, де цінують те, що нігерійка тепер з гордістю називає «плюсрозмірним» типом тіла: вона заснувала приватну охоронну фірму Dragon Squad Limited — команду жінок-викидайл. Про це розповідає Reuters.

26-річна Енобонг Удофія, член жіночої охоронної фірми Dragon Squad Limited, охороняє похоронну процесію під час панахиди у місті Екеті, Нігерія, 19 листопада 2022 року. Фото: Reuters

«Мені подобається те, як дракони показані у кіно. Там вони символізують владу та захист», — каже Емем Томас.

Заснована жінкою у 2018 році Dragon Squad Limited («Команда драконів») наймає лише жінок певної ваги та статури, щоб досягти успіху в області, де традиційно домінують чоловіки.

Член Dragon Squad Limited допомагає 23-річній Піс Вігорус прикріпити шеврон, готуючись до роботи на заході у місті Уйо, Нігерія, 29 жовтня 2022 року. Фото: Reuters

«Моя команда — це жінки великих розмірів. Якщо у вас велике тіло, то це вже велика перевага для мене [під час співбесіди], перш ніж ітиметься про ваш рівень підготовки та мотивації для роботи в цьому бізнесі», — пояснює вона.

43 охоронці з Dragon Squad уже відпрацювали на 2 тисячах заходів, включаючи домашні вечірки, похорон, політичні мітинги та клубні тусовки.

Екеміні Аньє та Камелія Еффіонг, члени жіночої Dragon Squad Limited, охороняють похоронну процесію під час панахиди в місті Екет, Нігерія, 19 листопада 2022 року.

«Люди очікують, що ми сидітимемо на кухні, робитимемо макіяж або займатимемося іншими жіночими обов'язками, але робота в цій команді справді змінила мене», — каже 23-річна Піс Вігорус, наймолодша з команди охоронців.

Раннього похмурого ранку Томас влаштовує чергове силове тренування для своїх підлеглих на парковці готелю. Жінки набувають нових навичок у професії і, що особливо важливо для власниці бізнесу, впевненість у собі.

Члени жіночої охоронної фірми Dragon Squad Limited танцюють під час тренування в готелі Camp Gee у місті Уйо, Нігерія, 18 листопада 2022 року. Фото: Reuters

«Більшість із них завжди були сором'язливими. Вони не могли розмовляти зі сторонніми», — каже вона, зазначаючи, що й сама стала замкненою через свою вагу.

Постійне знаходження на очах у натовпу людей та роздача наказів можуть бути особливо складними для жінок, які звикли уникати суспільної уваги.

«Зустріньтеся з натовпом і будьте собою. Вас мають бачити та знати, хто ви такі», — каже співробітницям Томас, коли охоронниці нервують під час тренування.

Естер Браун (ліворуч) та Укеме Том (праворуч) охороняють короля Обонга Ібанга Ікпе на церемонії його коронації у місті Уйо, Нігерія, 29 жовтня 2022 року. Фото: Reuters

«Ризик зазнати насильства на роботі — це те, про що ми завжди думаємо. Ми завжди готуємося до цього та до того, що чоловіки дивляться на нас зверхньо», — говорить Томас. Окрім стандартного екіпірування, жінки використовують у своїй роботі перцеві балончики.

Знайдена впевненість змінила життя Емем Томас у місті Уйо, де 37-річна жінка живе зі своїми двома дітьми. Вона більше не вважає себе інтровертом і не цурається людей. Dragon Squad також спонукав її захищати права дівчаток і жінок. Гендерне насильство поширене в Нігерії — країні з одним із найвищих показників сексуального насильства у світі. Джихадистські угруповання на півночі держави відомі тим, що викрадають дівчат та жінок і продають їх для сексуальної експлуатації та примусової праці.

37-річна Емем Томас, засновниця Dragon Squad Limited, заряджає рації у своєму будинку в місті Уйо, Нігерія, 18 листопада 2022 року. Фото: Reuters

Для Емем Томас зміни відбулися разом із «перетином внутрішніх бар'єрів», які допомогли показати, що жінки можуть бути не гіршими за чоловіків у будь-яких сферах. Вона вважає, що дами-викидайли здатні погасити конфлікт, вислуховуючи обурювачів спокою і жертв краще за більшість чоловіків, яким для цього не вистачає терпіння.

«Я не бачу причин, з яких жінкам не слід давати шанс у цій професії», — каже засновниця компанії.

Також ми писали, що ніякого зв'язку між тренуванням пресу та жиром на животі нема: лікар розповідає про 3 перешкоди для красивого живота.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання24 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора