Догори
Дати відгук

«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково

Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

2 хв на прочитання21 Квітня 2024, 06:43
Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково
Поділитись:

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.

Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.

Інгредієнти на Олександрійську паску

Опара:

  • 200 мл пряженого молока
  • 500 г цукру
  • 250 г вершкового масла
  • 5 яєць
  • 3 жовтка
  • 75 г пресованих дріжджів

Тісто:

  • 1.25 кг борошна 
  • 1 ст.л коньяку або рому
  • 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
  • цедра 1 апельсину
  • 200 г родзинок
  • дрібка солі

Покроковий рецепт:

  1. Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
  2.  В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
  3. . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
  4. Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
  5. Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
«Чи люди, які моляться, одужують швидше?» Експерт розповідає про роль духовності в медицині
8 хв на прочитання2 години тому
Токсичні речовини в організмі Детоксикація Корисні овочі
Правильне очищення організму: 7 продуктів, які необхідно додати до раціону
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Науковці з'ясували, що алкоголь впливає на мозок на генетичному рівні
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Риб'ячий жир може збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту — дослідження
3 хв на прочитання5 годин тому
Гороскоп на 25 травня: скорпіонам - багато справ, левам - цікаві знайомства
4 хв на прочитання5 годин тому
На Кіпрі вже півстоліття існує місто-примара, яке раніше було туристичним курортом: ось як воно виглядає (ФОТО)
4 хв на прочитання6 годин тому
Захист лісового заповідного фонду Чорнобильської зони: з квітня незаконних вирубок деревини не виявлено
1 хв на прочитання7 годин тому
Американські вчені встановили, як гриби допомагають побороти депресію
1 хв на прочитання9 годин тому