Догори
Дати відгук

«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково

Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

2 хв на прочитання21 Квітня 2024, 06:43
Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково
Поділитись:

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.

Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.

Інгредієнти на Олександрійську паску

Опара:

  • 200 мл пряженого молока
  • 500 г цукру
  • 250 г вершкового масла
  • 5 яєць
  • 3 жовтка
  • 75 г пресованих дріжджів

Тісто:

  • 1.25 кг борошна 
  • 1 ст.л коньяку або рому
  • 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
  • цедра 1 апельсину
  • 200 г родзинок
  • дрібка солі

Покроковий рецепт:

  1. Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
  2.  В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
  3. . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
  4. Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
  5. Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
"Укренерго" очікує, що аварійні відключення триватимуть ще тиждень, а в деяких регіонах — довше
1 хв на прочитання32 хвилини тому
Фото ілюстративне
Суд зобов'язав «Ліси України» сплатити понад 10 млн грн за незаконну вирубку ялин на Закарпатті
1 хв на прочитання2 години тому
Екологічні збитки заповідного фонду Херсонщини сягнули 782 млрд грн через війну
Екологічні збитки заповідного фонду Херсонщини перевищили 782 мільярди
1 хв на прочитання3 години тому
Всесвітній день поширення інформації про алергію — як розпізнати, попередити та жити без страху
Алергія — не вирок, а виклик: чому важливо знати більше про невидиму епідемію
3 хв на прочитання4 години тому
Сьогодні у медичній сфері святкують дні реанімації серця, анестезіолога та хребта
2 хв на прочитання6 годин тому
Під Одесою стався масштабний зсув ґрунту: у небезпеці десятки будинків (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Священник із Тернопільщини розробив мобільний додаток «Моя Сповідь»
1 хв на прочитанняВчора
Понад 300 перевірок і мільйонні штрафи: як Держпродспоживслужба контролює тарифи
1 хв на прочитанняВчора