Догори
Дати відгук

«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково

Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

2 хв на прочитання21 Квітня 2024, 06:43
Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково
Поділитись:

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.

Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.

Інгредієнти на Олександрійську паску

Опара:

  • 200 мл пряженого молока
  • 500 г цукру
  • 250 г вершкового масла
  • 5 яєць
  • 3 жовтка
  • 75 г пресованих дріжджів

Тісто:

  • 1.25 кг борошна 
  • 1 ст.л коньяку або рому
  • 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
  • цедра 1 апельсину
  • 200 г родзинок
  • дрібка солі

Покроковий рецепт:

  1. Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
  2.  В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
  3. . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
  4. Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
  5. Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Морські леви на пірсі 39. Фото: Anadolu/Getty Images
Тиснява на пірсі: понад 1 000 морських левів зібралися на причалі Сан-Франциско (ФОТО)
3 хв на прочитання04 Травня 2024
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Аргірантемум (маргариткова хризантема) затьмарить навіть троянди (ФОТО)
1 хв на прочитання04 Травня 2024
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління. Ось у які країни вони приповзуть
2 хв на прочитання3 години тому
Спеції Шкідливі продукти Печінка
Лікарі попередили про найнебезпечнішу спецію для печінки
1 хв на прочитання4 години тому
Китай запустив безпілотний зонд на зворотний бік Місяця
1 хв на прочитання5 годин тому
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитання6 годин тому
У 54 львівських лікарнях запрацювала система екстреного сповіщення лікарів - knopka
1 хв на прочитання7 годин тому
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитання8 годин тому