- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- «Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.
Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.
Інгредієнти на Олександрійську паску
Опара:
- 200 мл пряженого молока
- 500 г цукру
- 250 г вершкового масла
- 5 яєць
- 3 жовтка
- 75 г пресованих дріжджів
Тісто:
- 1.25 кг борошна
- 1 ст.л коньяку або рому
- 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
- цедра 1 апельсину
- 200 г родзинок
- дрібка солі
Покроковий рецепт:
- Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
- В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
- . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
- Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
- Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.
Більше новин читайте на GreenPost.
Актуально
Більше з розділу Агро

Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитання11 годин тому

Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитання12 годин тому

Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитання13 годин тому

Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитання19 годин тому
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитанняВчора
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитанняВчора
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитанняВчора
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитання17 Травня 2025
Більше з GreenPost

Тренд 2025: «дикий» сад — мінімум зусиль, максимум краси
2 хв на прочитання20 Травня 2025

Патроне, приймай підкріплення: чотирилапі сапери вирушають допомагати Україні
2 хв на прочитання20 Травня 2025

У китайських сонячних батареях знайшли приховані засоби зв'язку
4 хв на прочитання2 години тому

Обмежений ресурс: європейців закликають заощаджувати воду через посуху
1 хв на прочитання4 години тому
На Одещині судитимуть директора підприємства за незаконний експорт сотень кубометрів лісу до ЄС
2 хв на прочитання5 годин тому
Роль відгуків реальних користувачів у формуванні іміджу компаній
3 хв на прочитання5 годин тому
Торнадо в США: 28 жертв і загроза для 30 мільйонів
2 хв на прочитання6 годин тому
Астропрогноз і гороскоп на 20 травня 2025 року
3 хв на прочитання6 годин тому