- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- «Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.
Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.
Інгредієнти на Олександрійську паску
Опара:
- 200 мл пряженого молока
- 500 г цукру
- 250 г вершкового масла
- 5 яєць
- 3 жовтка
- 75 г пресованих дріжджів
Тісто:
- 1.25 кг борошна
- 1 ст.л коньяку або рому
- 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
- цедра 1 апельсину
- 200 г родзинок
- дрібка солі
Покроковий рецепт:
- Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
- В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
- . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
- Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
- Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.
Більше новин читайте на GreenPost.
Актуально
Більше з розділу Агро

Літня насолода на тарілці: готуємо холодний борщ по-українськи за 15 хвилин
1 хв на прочитанняВчора

Нашестя сарани на Одещині: поля в Болградському районі атакують шкідники
1 хв на прочитанняВчора

На Одещині засудили трьох рибалок за незаконний вилов
2 хв на прочитанняВчора

Жнива під обстрілами та заморозками: як проходить збиральна кампанія на Запоріжжі
2 хв на прочитанняВчора
Дві нові небезпечні хвороби цукрових буряків поширюються Європою і загрожують Україні
2 хв на прочитанняВчора
Салат з кабачків за 5 хвилин: ідеальна літня закуска, що смакує щодня
2 хв на прочитання01 Липня 2025
В Україні з 1 липня знято заборону на вилов раків, які правила діють для рибалок
2 хв на прочитання01 Липня 2025
Мінагрополітики та рітейл обговорили будівництво овочесховищ
2 хв на прочитання01 Липня 2025
Більше з GreenPost

Серце в ритмі музики — як улюблений темп пісень впливає на наше тіло під час тренувань
3 хв на прочитання37 хвилин тому

Волотиста гортензія — королева саду, що підкорює серця: топ-10 сортів для вашого маленького раю (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому

Казки природи: розвіюємо 20 міфів про тварин
7 хв на прочитання6 годин тому

Що буде, якщо їсти морозиво щодня: дієтологи попереджають про 9 ризиків для здоров'я
3 хв на прочитанняВчора
На Житомирщині чоловіка судитимуть за жорстоке побиття собаки молотком
1 хв на прочитанняВчора
Незаконне створення водойм у заплаві річки Гедзилів Яр - відкрито кримінальне провадження
1 хв на прочитанняВчора
Активісти заявили про масові рубки у закарпатському лісництві, де офіційно не рубали
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 3 липня 2025 року
7 хв на прочитанняВчора