Догори
Дати відгук

«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково

Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

2 хв на прочитання21 Квітня 2024, 06:43
Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково
Поділитись:

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.

Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.

Інгредієнти на Олександрійську паску

Опара:

  • 200 мл пряженого молока
  • 500 г цукру
  • 250 г вершкового масла
  • 5 яєць
  • 3 жовтка
  • 75 г пресованих дріжджів

Тісто:

  • 1.25 кг борошна 
  • 1 ст.л коньяку або рому
  • 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
  • цедра 1 апельсину
  • 200 г родзинок
  • дрібка солі

Покроковий рецепт:

  1. Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
  2.  В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
  3. . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
  4. Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
  5. Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Ядерна енергетика як альтернатива вугіллю: Франція оцінила потенціал Сербії
Ядерна енергетика може стати альтернативою вугіллю в Сербії
1 хв на прочитання6 хвилин тому
Фото: Emj.bmj.com
Глибинна небезпека ботоксу: ботулізм
3 хв на прочитання52 хвилини тому
Фото: Virginia.edu
Невидима революція: як приховані прориви здешевили сонячну енергію на 99%
3 хв на прочитання2 години тому
Понад 7 мільйонів гривень збитків: на Тузлівських лиманах затримали браконьєра
На Тузлівських лиманах затримано браконьєра: збитки державі оцінено в понад 7 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
Смерть від вентилятора: прихована небезпека, особливо гостра у спеку
2 хв на прочитання4 години тому
Штучний інтелект на передовій: науковці MIT розробили нові антибіотики проти «супербактерій»
2 хв на прочитання5 годин тому
За межами «рожевої стрічки»: як наука бореться з раком молочної залози
3 хв на прочитання7 годин тому
Маленька пігулка для Бетті, велике значення для людства: пірнаємо в історію контрацептивів
2 хв на прочитання11 годин тому