Догори
Дати відгук

«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково

Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

2 хв на прочитання21 Квітня 2024, 06:43
Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково Великдень Рецепт Олександрійської паски покроково
Поділитись:

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.

Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.

Інгредієнти на Олександрійську паску

Опара:

  • 200 мл пряженого молока
  • 500 г цукру
  • 250 г вершкового масла
  • 5 яєць
  • 3 жовтка
  • 75 г пресованих дріжджів

Тісто:

  • 1.25 кг борошна 
  • 1 ст.л коньяку або рому
  • 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
  • цедра 1 апельсину
  • 200 г родзинок
  • дрібка солі

Покроковий рецепт:

  1. Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
  2.  В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
  3. . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
  4. Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
  5. Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Перед судом постануть чотири учасники групи, що розкрадала кошти УЗ
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Ще сімох викрадених українських дітей вдалося возз'єднати з родинами
2 хв на прочитання3 години тому
Спільний рейд рибоохоронців на Тилігульському лимані.
Масштабний удар по браконьєрах: на Тилігульському лимані викрито зловмисників із сітками та рибою
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп на 5 грудня 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на п'ятницю, 5 грудня 2025 року
16 хв на прочитання6 годин тому
Державний бюджет-2026: фінансування медицини збільшено на 38,8 млрд грн
2 хв на прочитання6 годин тому
Біогаз зі сміттєзвалищ: як підвищити видобуток і запобігти екологічній катастрофі
2 хв на прочитання7 годин тому
Стартувала програма УЗ «3 000 км Україною»: як отримати безкоштовні квитки
2 хв на прочитання8 годин тому
Атака на Херсонську ТЕЦ: понад 40 тисяч абонентів залишилися без тепла
1 хв на прочитання9 годин тому