- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- «Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.
Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.
Інгредієнти на Олександрійську паску
Опара:
- 200 мл пряженого молока
- 500 г цукру
- 250 г вершкового масла
- 5 яєць
- 3 жовтка
- 75 г пресованих дріжджів
Тісто:
- 1.25 кг борошна
- 1 ст.л коньяку або рому
- 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
- цедра 1 апельсину
- 200 г родзинок
- дрібка солі
Покроковий рецепт:
- Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
- В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
- . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
- Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
- Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Агро

Зерно життя: як хліб став символом єдності й виживання
2 хв на прочитання5 годин тому

Торговельні суперечки США і Китаю обвалили світові ціни на зернові
1 хв на прочитанняВчора

TalentA 2025-2026: 113 жінок-фермерок отримають знання та гранти
2 хв на прочитанняВчора

Всесвітній день сільських жінок, завдяки яким тримається село і живе нація
3 хв на прочитанняВчора
Аграріям прифронтових регіонів розширили доступ до пільгового рефінансування
1 хв на прочитання14 Жовтня 2025
Переробка соняшнику в Україні впала до мінімуму з 2022 року
1 хв на прочитання13 Жовтня 2025
Бразилія встановила новий рекорд експорту сої
1 хв на прочитання12 Жовтня 2025
АМПУ розпочинає стратегічну співпрацю з портами Балтійського моря
1 хв на прочитання12 Жовтня 2025
Більше з GreenPost

"Укренерго" очікує, що аварійні відключення триватимуть ще тиждень, а в деяких регіонах — довше
1 хв на прочитання32 хвилини тому

Суд зобов'язав «Ліси України» сплатити понад 10 млн грн за незаконну вирубку ялин на Закарпатті
1 хв на прочитання2 години тому

Екологічні збитки заповідного фонду Херсонщини перевищили 782 мільярди
1 хв на прочитання3 години тому

Алергія — не вирок, а виклик: чому важливо знати більше про невидиму епідемію
3 хв на прочитання4 години тому
Сьогодні у медичній сфері святкують дні реанімації серця, анестезіолога та хребта
2 хв на прочитання6 годин тому
Під Одесою стався масштабний зсув ґрунту: у небезпеці десятки будинків (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Священник із Тернопільщини розробив мобільний додаток «Моя Сповідь»
1 хв на прочитанняВчора
Понад 300 перевірок і мільйонні штрафи: як Держпродспоживслужба контролює тарифи
1 хв на прочитанняВчора