- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- «Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
«Нічна паска»: рецепт Олександрійської паски покроково
Паска завжди буде смачнішою, якощо готувати з гарним настроєм і без протягів.

Пропонуємо один з найкращих рецептів великодньої випічки – Олександрійської паски. Її часто називають “нічною паскою”, оскільки її можна підготувати заздалегідь ввечері, а пекти вранці.
Ця назва походить від традиції виготовлення опари, яка вночі “відпочиває”. Олександрійська паска виходить вологою та довго не черствіє. З цього рецепту вийде 6 пасок діаметром 13 см.
Інгредієнти на Олександрійську паску
Опара:
- 200 мл пряженого молока
- 500 г цукру
- 250 г вершкового масла
- 5 яєць
- 3 жовтка
- 75 г пресованих дріжджів
Тісто:
- 1.25 кг борошна
- 1 ст.л коньяку або рому
- 1/2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
- цедра 1 апельсину
- 200 г родзинок
- дрібка солі
Покроковий рецепт:
- Починаємо з приготування опари. У глибоку миску всипати цукор, додати тепле пряжене молоко та перемішати вінчиком. Вкинути пресовані дріжджі і змішати інгредієнти.
- В миску з дріжджами додати 5 яєць, 3 жовтка та холодне масло, подрібнене кубиками. Збити все міксером. Накрити миску з опарою харчовою плівкою та залишити на 10-12 годин.
- . Коли пройде час, зняти з опари плівку, додату туди 1 ст. л коньяку або рому, сіль, ванільний екстракт, цедру, сухофрукти. Поступово всипати борошно – спочатку половину та змішати вінчиком. Далі всипати другу половину борошна та вимішати масу руками, поки вона не стане однорідною та гладкою. Місити тісто, поки воно не буде відставати від стінок миски та рук. Покласти тісто в тепле місце на 1,5-2 години.
- Розділити тісто на 6 частин. Сформувати з них кульки з рівним верхом, на якому не повинно бути родзинок та покласти в форми. Накрити форми рушником та поставити в тепле місце на 1 годину. Коли паска збільшиться вдвоє, змастити верх жовтком.
- Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Поміcтити паски в духовку і через 2 хвилини знизити температуру до 160°C. Випікати 50 хвилин до золотистого кольору на поверхні.
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Агро

На Хустщині горів хлів з вівцями (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому

Посівний календар на травень: сприятливі дні для посадки та догляду за рослинами
2 хв на прочитання7 годин тому

Фруктовий квас — смачний, простий і корисний
1 хв на прочитання12 годин тому

Купити екскурсію і прослухати лекцію, щоб купити пива - нові правила у Швеції
3 хв на прочитанняВчора
Екологічна катастрофа на Київщині: масова загибель бджіл шокувала пасічників
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині наповнюють придунайські водосховища для забезпечення водою аграріїв
2 хв на прочитанняВчора
Чи потрібно реєструвати ФОП для продажу власної с/г продукції
3 хв на прочитанняВчора
Лимонний квас — рекомендований навіть тим, хто сидить на дієті
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost

Південнокорейська компанія побудує в Одесі ТЕЦ на відходах за 106 мільйонів доларів
2 хв на прочитання6 хвилин тому

Астрологічний прогноз і гороскоп для всіх на 25 квітня 2025 року
3 хв на прочитання51 хвилину тому

Масований ракетний удар по Україні: десятки загиблих і поранених, масштабні руйнування
2 хв на прочитання2 години тому

На Миколаївщині зафіксовано випадок замору риби
1 хв на прочитання3 години тому
У Києві виявлено масштабне несанкціоноване сміттєзвалище у прибережній смузі Дніпра
1 хв на прочитання4 години тому
Перше детальне зображення перспективного китайського винищувача J-36 (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Підлітки створили холодильник на солі для доставки ліків у віддалені райони
4 хв на прочитання6 годин тому
Чорний лелека – рідкісний символ дикої природи України потребує збереження
2 хв на прочитання6 годин тому