Догори
Дати відгук

Неврологи діагностували наймолодший випадок хвороби Альцгеймера

Візуалізація мозку пацієнта показала скорочення гіпокампу

3 хв на прочитання19 Лютого 2023, 10:30
Поділитись:

Неврологи з клініки пам’яті в Китаї діагностували у 19-річного підлітка, як вони вважають, хворобу Альцгеймера, що зробило його наймолодшою ​​людиною у світі, у якої був діагностований цей стан.

Підліток почав відчувати погіршення пам’яті приблизно у віці 17 років, і когнітивні втрати з роками тільки погіршувалися.

Візуалізація мозку пацієнта показала скорочення гіпокампу, який бере участь у пам’яті, а його спинномозкова рідина натякала на загальні маркери цієї найпоширенішої форми деменції.

Хворобу Альцгеймера (ХА) часто вважають хворобою літніх людей, і все ж випадки з раннім початком захворювання, які включають пацієнтів віком до 65 років, складають до 10 відсотків усіх діагнозів.

Майже у всіх пацієнтів віком до 30 років хворобу Альцгеймера можна пояснити патологічними генними мутаціями, що відносить їх до категорії сімейної хвороби Альцгеймера ( FAD ). Чим молодша людина, коли їй ставлять діагноз, тим більша ймовірність, що це результат дефектного гена, який вона успадкувала.

Проте дослідники з Столичного медичного університету в Пекіні не змогли знайти жодної зі звичайних мутацій, відповідальних за ранній початок втрати пам’яті, ані жодних підозрілих генів, коли вони провели пошук у всьому геному.

До цього недавнього діагнозу в Китаї наймолодшому пацієнту з хворобою Альцгеймера був 21 рік. Вони несли мутацію гена PSEN1, яка спричиняє накопичення аномальних білків у мозку, утворюючи згустки токсичних бляшок, що є загальною ознакою хвороби Альцгеймера.

Подібні випадки, подібні до цього останнього в Китаї, становлять певну таємницю. Ніхто з сім’ї 19-річного хлопця не мав історії хвороби Альцгеймера або деменції, що ускладнює класифікацію як FAD, але у підлітка не було інших захворювань, інфекцій або травм голови, які могли б пояснити його раптове зниження когнітивних функцій.

За два роки до того, як його направили в клініку пам’яті, пацієнт-підліток почав намагатися зосередитися на уроці. Читання також стало важким, і його короткочасна пам’ять погіршилася. Часто він не міг пригадати подій минулого дня і постійно розкладав свої речі. Зрештою, когнітивний спад став настільки серйозним, що молодий чоловік не зміг закінчити середню школу, хоча все ще міг жити самостійно.

Через рік після того, як його направили до клініки пам’яті, він продемонстрував втрати негайного пригадування, короткочасного пригадування через три хвилини та довготривалого пригадування через 30 хвилин.

Повномасштабний показник пам’яті пацієнта був на 82 відсотки нижчим, ніж у однолітків його віку, тоді як показник його безпосередньої пам’яті був на 87 відсотків нижчим.

Для підтвердження діагнозу молодої людини потрібне довгострокове спостереження, але його медична команда каже , що пацієнт «змінює наше розуміння типового віку початку AD».

«У пацієнта був дуже ранній початок AD без явних патогенних мутацій, — пишуть невролог Jianping Jia та його колеги , — що свідчить про те, що його патогенез все ще потребує вивчення».

Це дослідження просто показує, що хвороба Альцгеймера не протікає за одним шляхом і є набагато складнішою, ніж ми думали, з’являючись численними шляхами з різними ефектами.

У заяві для South China Morning Post неврологи, які описали випадок пацієнта, стверджували, що майбутні дослідження повинні зосередитися на випадках раннього початку, щоб ще більше покращити наше розуміння втрати пам’яті.

«Дослідження таємниць молодих людей із хворобою Альцгеймера може стати одним із найскладніших наукових питань майбутнього», — прогнозують вони.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.