Догори
Дати відгук

Невігласи нищать унікальні українські степи

Створення заповідних територій може врятувати українські степи

3 хв на прочитання28 Березня 2020, 10:39
 Фото Івана Мойсеєнка Фото Івана Мойсеєнка
Поділитись:

Поруч із національним парком (НПП) "Кам'янська Січ" (Херсонщина) розорали добрий шмат унікального цілинного степу. Про це повідомляє професор Херсонського державного університету Іван Мойсеєнко

«Дуже боляче було дивитися на розкидані по полю ще живі дернини типчаку (типчак – степова рослина). Просто не вкладається в голові, як це може бути у 21 столітті в умовах надзвичайної розораності», – пише професор у своєму Fb.

Розорана ділянка має свою історію.

«Уже на завершальному етапі створення Парку, випадково виявили, що в межах п’яти сільрад, на яких планувалося створення парку, Держземгеокадастр виставив на продаж 11 ділянок, одну з яких, площею близько 50 га, ми планували включити в склад НПП "Кам'янська Січ". Незважаючи на наші звернення, Держземгеокадастр відмовився знімати її з аукціону мотивуючи це тим, що вони витратили державні кошти на землевпорядну документацію і що якщо вони її знімуть - Держземгеокадастру виставлять нецільове використання коштів. З метою не затягувати процес створення парку нам довелося відмовитися від цієї ділянки. Цю ділянку степу купили. І ось сьогодні ми побачили її долю: акурат по межі НПП її було розорано», – прокоментував GreenPost ситуацію науковець.

Розорана ділянка степу. Фото Івана Мойсеєнка

На думку вченого, ця історія підкреслює, що створення заповідних територій, особливо високого рангу – НПП та заповідників – найкращий спосіб збереження природи.

«Якби ми не створили парк, така б доля чекала всю степову систему балки. Через численні меандри, величезну вівцеферму, два аеродроми для польової авіації тут збереглися значні площі степів навколо балки (подекуди до кілометра завширшки), які не були розорані та заліснені в радянську добу. І якби ми не створили парк така доля чекала всі ці клаптики: з квітучого степу вони перетворилися би в черговий шмат агропустелі - монокультури нашпигованої  хімікатами», – резюмує Іван Мойсеєнко.

На запитання GreenPost щодо висновків з цієї історії, пан професор відповів, що треба максимально прискорити створення заповідних територій там, де ще є що заповідати.

«Шалений наступ на природу триває. І наразі питання хто перший: ми чи вони. Тому не зупиняємося і продовжуємо заповідати. Наразі в типографії знаходиться підготовлена нами книга в якій наведено описи, фото та картографічні матеріали нових 125 заповідних об'єктів (наразі їх існує 82) на території Херсонської області», – ділиться планами Іван Мойсеєнко.

GreenPost писав про  нищення природи на берегах річки Сейм у Конотопському районі Сумської області: активісти виявили 14 ділянок, де відбувається порушення законодавства 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання29 Березня 2024
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання9 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання10 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання12 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання12 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання13 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання14 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання14 годин тому