Несподівана користь собак: німецькі науковці знайшли нове болезаспокійливе

2 хв на прочитання5 годин тому
Зображення створено ШІ

Учасники експерименту не просто відчували емоційну підтримку, а й насправді відчували біль не так інтенсивно.

Собаки можуть допомогти людям, які зазнають болю хронічного характеру. Таких висновків дійшли науковці Берлінського університету імені Гумбольдта, провівши дослідження. Сама присутність тварини може впливати на сприйняття та відчуття болю, а також на поведінку людини. Як зазначає автор дослідження Хайді Мауерсбергер, воно відкриває перспективи розробки нових методів терапії. Про це розповідає Deutsche Welle.

Науковці провели два експерименти. Пробанди опускали руку в крижану воду. У цей момент поруч із ними перебував або їхній собака, або хтось із друзів, або вони були зовсім самі. Перебування тварини поряд у рази знижувало інтенсивність болю, що призводило до зменшення стресу. Тимчасом присутність друга чи подруги в аналогічній ситуації не мала такого ефекту. Під час другого експерименту умови були такі самі, як і в ході першого, але з однією відмінністю: собака був чужий. І ефект від присутності тварини поруч із людиною, коли вона відчуває біль, знову виявився позитивним.

Учасники експерименту не просто відчували емоційну підтримку, а й насправді відчували біль не так інтенсивно, пояснює автор дослідження.

«У той час, коли посилюється психологічне навантаження і збільшується біль, взаємодія з собакою дає не лише емоційну підтримку, а й насправді знижує фізичний біль», — каже Мауерсбергер.

Собаки могли б допомагати пацієнтам зносити біль у лікарнях, під час операцій, у домашніх умовах.

Люди, які зазнають хронічних болів, зізналися, що через дискомфорт у тілі вони втрачають цікавість до активної діяльності та соціальних контактів. Дослідження, яке довело, що чотирилапі вихованці можуть допомогти такій групі пацієнтів, було опубліковано у вересні у відкритому доступі в часописі Acta Psychologica.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: