Догори
Дати відгук

Непрямі дані говорять про готовність української армії до наступу — Бі-бі-сі

В останньому пакеті військової допомоги США бойових машин узагалі не було, та це якраз свідчить про наступальні наміри ЗСУ.

4 хв на прочитання14 Квітня 2023, 01:08
Українські військові у Бахмуті. 9 грудня 2022 року. Фото: Reuters Українські військові у Бахмуті. 9 грудня 2022 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Чутки про швидкий початок українського наступу циркулюють у пресі та соцмережах уже кілька тижнів, але в останні дні інформації про це стає все більше. Багато коментаторів пов'язують плани ЗСУ новими постачаннями бронетехніки та готовністю ударного угруповання. Бі-бі-сі аналізує наявні дані про стан українських сил та їхню готовність переламати хід війни.

Зокрема агентство Reuters 5 квітня опублікувало матеріал, у якому йшлося про те, що для наступу Україна змогла підготувати 40 тисяч військових. Цю інформацію агентство передає з посиланням на анонімного військовослужбовця однієї з нових бригад, і тому оцінка дуже приблизна.

Побічно цю цифру підтверджує витік секретних документів Пентагону, про який минулого тижня повідомила газета New York Times.

У цих документах є інформація про дев'ять готових бригад ЗСУ, а також ще про три, які мають бути готові до кінця квітня.

Тобто чисельність нових частин, згідно з цими даними, може наближатися вже до 50 тисяч підготовлених військових, що цілком відповідає інформації Reuters.

Обидві ці цифри офіційно не підтверджені. Ба більше, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік планів США та НАТО щодо підготовки українського контрнаступу «фотошопом» та «псевдозливом».

«Що ж стосується реальних планів контрнаступу, безумовно, російські війська ознайомляться з ними першими. Я припустив би, що це відбудеться вже дуже скоро», — додав він.

Проте Україна справді займається підготовкою ударних сил уже кілька місяців. Тренування проходять на полігонах на території країни та за кордоном, де військових готують інструктори іноземних армій. Це стосується не лише піхоти, а й екіпажів бойових машин, інженерних частин, артилерії, зв'язківців, медиків і багатьох інших, від кого залежить успіх наступу.

Ці війська проводять бойове злагодження лише на рівні невеликих підрозділів, і навіть відпрацьовують спільні бойові дії з технікою, засобами підтримки. Щоправда, зрозуміти, наскільки готові до наступу ці війська, ще важче, ніж визначити їхню чисельність.

Щодо техніки, то й тут важко визначити, наскільки укомплектовані ударні сили ЗСУ. Раніше представники українського керівництва та Збройних сил України нарікали на брак західної бронетехніки, і, судячи з повідомлень у відкритих джерелах, основних бойових танків, наприклад, в Україну було поставлено лише кілька десятків — явно менше, ніж потрібно для наступу.

Тим часом, як зазначає дослідницька група Oryx, яка відстежує, зокрема, й постачання озброєнь Україні за відкритими джерелами, Польща ще на початку конфлікту поставила українцям понад 250 танків Т-72М та Т-72М1.

Дослідники Oryx зазначають, що переважна більшість поставлених Польщею танків було передано до новостворених механізованих бригад. Ті машини, які не брали участь у боях, за інформацією Oryx, пройшли модернізацію, отримавши як мінімум комплекти динамічного захисту від кумулятивних боєприпасів.

Польща також поставила ЗСУ 14 танків Leopard 2A4 та має намір поставити 60 танків ПТ-91 (ліцензійна версія радянського Т-72М1). Крім польських «Леопардів», в Україну вже прибули 18 німецьких Leopard 2A6, а також британські Challenger 2 (їх кількість невідома).

Раніше повідомлялося і про інші постачання, зокрема про передачу Україні Словенією 28 танків М-55С — глибоко модернізованої версії старого радянського Т-55. Вони також не були задіяні в бойових діях, і хоча їхня боєздатність набагато нижча, ніж у більш сучасних Т-72, вони цілком можуть виявитися корисними у других ешелонах.

Україна вже отримала зі США 90 важких колісних бронемашин Stryker, БМП Marder, багато спеціальної техніки, включаючи інженерні, командні, ремонтно-евакуаційні машини, колісні броньовані автомобілі різних класів.

На слайдах, які аналізувала New York Times, фігурували навіть танки M1 Abrams, хоча вони, наскільки відомо, поки що до України не доїхали.

Важко сказати, наскільки українське ударне угруповання забезпечене всією необхідною технікою, але в останньому пакеті військової допомоги США бойових машин узагалі не було, зате були БРЕМ, паливозаправники, вантажівки з танковими причепами та мостоукладачі.

Ця допоміжна техніка говорить про наступальні наміри української армії навіть більше, ніж якби американці передали ЗСУ танки.

Нагадаємо, США нарешті поставили в Україну свої найсучасніші бронетранспортери Stryker: що відомо про цю машину.

Окрім того, до України доїхали німецькі БМП Marder — що експерти говорять про цю техніку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023