Догори
Дати відгук

Недосипати корисно, з’ясували науковці

Це відкриття може лягти в основу розробки нових швидкодіючих антидепресантів.

1 хв на прочитання14 Листопада 2023, 06:50
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Науковці Північно-Західного університету в США виявили, що епізодичний недосип може працювати як антидепресант. Усім відомо, що у людей, які не спали всю ніч, тіло фізично виснажене, проте виявилося, що в мозку в цей час може спостерігатися ефект сп'яніння, бадьорості та піднесеного настрою. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Дослідники провели серію експериментів на мишах, аби вивчити зміни, що відбуваються в мозку. У випробуваних тварин не було генетичної схильності до розладів настрою. Гризунам не давали заснути в досить щадному режимі, щоб не викликати у них стресу. У результаті миші, які не спали всю ніч, поводилися більш агресивно, гіперактивно та гіперсексуально порівняно з контрольною групою, яка спала як завжди.

Потім автори вивчили чотири області мозку, відповідальні за вивільнення дофаміну: префронтальну кору, ядро, гіпоталамус і смугасте тіло. Виявилося, що після безсонної ночі було задіяно три з чотирьох областей. У таких піддослідних не тільки збільшилося виділення дофаміну, а й підвищилася синаптична пластичність, перепрограмувавши мозок для підтримки бадьорого настрою протягом кількох наступних днів.

Це також підтверджується тим, що гіперактивність та підвищене лібідо зникли протягом кількох годин після гострої втрати сну, а антидепресантний ефект зберігався протягом кількох днів.

Це відкриття може лягти в основу розробки нових швидкодіючих антидепресантів.

Тимчасом спати можна менше: науковці переглянули найкращу тривалість сну.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.