Сіль додають в багато продуктів і страв, проте мало хто знає про її небезпечний вплив на організм. Згідно з дослідженнями, велика кількість споживаної солі може зробити людину більш вразливою до хвороб, що викликаються бактеріями і вірусами, в тому числі до COVID-19.
Фахівці вивчили метаболізм клітин імунної системи, які були схильні до впливу високих концентрацій солей. З'ясувалося, що сіль змушує клітини виробляти менше АТФ (аденозинтрифосфату) і споживати менше кисню.
АТФ - це свого роду універсальне паливо, яке живить всі клітини, забезпечуючи енергію для м'язової сили і регуляції метаболізму. Якщо високий рівень натрію в організмі викликає дефіцит АТФ, це впливає на ефективність функціонування білих кров'яних клітин, які в значній мірі відповідають за імунну відповідь організму.
Кому небезпечний надлишок солі в раціоні?
Звичайно, надмірне вживання солі здатне завдати шкоди навіть практично здоровій людині. Однак існує категорія пацієнтів, яким вкрай рекомендовано обмеження солі. Сюди відносяться люди, які мають:
У зв'язку з цим експерти з харчування рекомендують дорослим обмежити щоденне споживання солі максимум п'ятьма або шістьма грамами.
Відмовившись від підсолювання хоча б раз в день, можна скоротити денне споживання солі на 1-1,5 г. Але ж при досолюванні в організм потрапляє лише мала частина солі, велика частина вже міститься продуктах, додана виробниками хлібобулочних або ковбасних виробів, консервів, маринованих продуктів, чипсів, соусів, напівфабрикатів тощо.
Джерела: diameb.com, zdorovia.com.ua, sokd.lic.org.ua
До слова, онкологи перерахували найпоширеніші фактори розвитку раку.