Догори
Дати відгук

Не тільки перці та кабачки: ТОП-8 рецептів фаршированих овочів

Є й вегетаріанські варіанти.

10 хв на прочитання24 Серпня 2024, 08:24
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Фаршировані овочі — одна з найкращих ідей для зайнятих господарок. Ці страви прикрашають як повсякденний, так і святковий стіл. У дачний сезон можна фарширувати свіжі овочі, а на зиму заморожувати напівфабрикати. «Здорові люди» наводять ТОП-8 рецептів фаршированих овочів.

Фаршировані м'ясом перці у каструлі

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

червоний солодкий перець — 6 шт.;

яловичина — 250 г;

свинячий фарш — 250 г;

рис — 2 ст. л.;

цибулина — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

вершкове масло — 1 ст. л.;

лавровий лист — 2 шт.;

перець, сіль — до смаку;

зелень (кріп, петрушка, кінза) — до смаку;

овочевий бульйон або вода — за потребою;

сметана — 100 г;

борошно — 1 ст. л.

Приготування.

Перці помити, видалити хвостики, вирізати насіння та плівки, промити внутрішню частину.

Рис відварити у воді, остудити. Потім змішати рис із м'ясом, приправити перцем і сіллю. Начинити перці отриманим фаршем.

Викласти перці в глибоку каструльку так, аби краї каструлі були вищими за перець.

Моркву почистити та нарізати півколами.

У каструлю з перцем перекласти моркву, лавровий лист, дрібку солі та залити гарячим бульйоном або водою.

Тушкувати овочі в закритій каструлі близько 30 хвилин.

Потім додати вершкове масло й улити сметану, змішану з борошном. Довести до кипіння та вимкнути.

Зелень промити, обсушити та подрібнити. Під час подачі посипати фарширований перець зеленню.

Фарширована картопля в духовці

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

картопля — 1,5 кг;

копчена риба — 500 г;

маргарин — 50 г;

панірувальні сухарі — 20 г;

яйце — 1 шт.;

цибулина — 1 шт.;

томатний соус — 2 ст.;

сметана — 150 г;

сир — 50 г;

сіль, перець — до смаку.

Приготування.

Для начинки змішати маргарин із сухарями.

Яйце відварити, остудити і дрібно покришити.

Цибулю нарізати кубиками та злегка обсмажити.

З риби видалити кістки й подрібнити її.

Змішати сухарі, яйце, цибулю, рибу, томатний соус, посолити та поперчити.

Картоплю почистити. Кожну картоплину розрізати навпіл і дістати внутрішню частину, щоб вийшов «човник».

Викласти у кожну частину рибну масу.

Змастити форму для запікання олією та розкласти там картоплю. На кожний покласти по ложці сметани. Потім накрити фольгою та запікати до м'якості картоплі.

Наприкінці запікання посипати картоплю натертим сиром і дочекатися, щоб вона розплавилася.

Молода капуста, фарширована м'ясом, у духовці

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

качан капусти (невеликий) — 1 шт.;

суміш яловичого та свинячого фаршу — 400 г;

цибулина — 1 шт.;

часник — 1 зубчик;

петрушка — 1 пучок;

чебрець — 1 пучок;

панірувальні сухарі — 1 склянка;

яйця — 2 шт.;

олія — 1 ст. л.;

сіль, перець — до смаку.

Приготування.

Цибулю та часник почистити і подрібнити.

Вимити, обсушити й нарізати великими шматками петрушку та чебрець.

На сковороді розігріти трохи олії й обсмажити цибулю до прозорості. Потім викласти в сковороду часник і зелень, перемішати і за хвилину прибрати сковороду з вогню.

У мисці з'єднати фарш, смажену цибулю, півсклянки панірувальних сухарів, одне яйце, посолити і поперчити. Перемішати.

Капусту промити.

У великій каструлі закип'ятити воду, додати сіль. Покласти в неї капусту та відварювати 4-5 хвилин.

Готову капусту дістати і залишити остигати. Після цього акуратно розгорнути листя, не відриваючи від качана.

Між листям викласти фарш і знову сформувати листя у качан, повернувши йому первісну форму.

Яйця, що залишилися, злегка збити. Обмазати ними качан капусти і посипати панірувальними сухарями.

Залишити на 3-4 хвилини, а потім повторити процедуру змащування збитим яйцем і посипання сухарями.

Підготовлену капусту загорнути у фольгу та поставити в розігріту до 180 ° C духовку на 30 хвилин.

Потім дістати, акуратно прибрати фольгу і злити рідину, що виділилася.

Поставити фаршировану м'ясом капусту до духовки ще на 10 хвилин.

Подавати капусту зі сметаною та дрібно накришеною зеленню.

Фаршировані кабачки у духовці

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кабачки (невеликі) — 4 шт.;

сир — 250 г;

яйце — 1 шт.;

тертий твердий сир (типу пармезан) — 4 ст.;

петрушка — 1 пучок;

часник — 1 зубчик;

мускатний горіх — дрібка;

сіль, перець — за смаком;

олія.

Приготування.

Кабачки помити, обсушити і розрізати навпіл уздовж. Ложкою видалити серцевину і нарізати її кубиками.

Зубчик часнику трохи розчавити. На сковороді розігріти трохи олії та півхвилини обсмажувати часник. Потім додати м'якоть кабачка й обсмажувати близько 5 хвилин на слабкому вогні.

Сковороду зняти з вогню та дістати часник.

Сир викласти в миску та додати до нього м'якоть кабачка.

Петрушку промити й обсушити, дрібно нарізати.

У сир додати петрушку, тертий сир, яйце, сіль, перець, дрібку мускатного горіха та ретельно перемішати до отримання однорідної суміші.

Викласти човники з кабачків на злегка змащене маслом деко, застелене папером для випікання, та приправити їх дрібкою солі.

Начинити кабачки сирною масою та поставити запікатися в духовку при температурі 180 °C приблизно на 30-35 хвилин.

Після закінчення часу дістати кабачки з духовки і залишити на кілька хвилин при кімнатній температурі. Потім розкласти фаршировані овочі на сервірувальній тарілці й подавати.

Баклажани, фаршировані сиром

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

баклажани — 2 шт.;

велика цибулина — 1 шт.;

сир моцарела — 120 г;

помідори чері — 12 шт.;

олія — 2 ст. л.;

часник — 4 зубчики;

зелені оливки без кісточки — 50 г;

базилік — 2 гілочки;

панірувальні сухарі — 3-4 ст. л.

Приготування.

Баклажани промити і розрізати впоперек. Ложкою дістати м'якоть, аби вийшли половинки-човники.

Натерти баклажан зсередини олією та злегка посолити. Розкласти баклажани на деко, накрити фольгою і запікати при 180 °C близько 20 хвилин.

Поки баклажани запікаються, нарізати м'якоть дрібними кубиками.

Цибулю та часник почистити та дрібно порізати. Моцарелу нарізати шматочками.

Листики базиліка й оливки довільно накришити.

На сковороді розігріти олію й обсмажити цибулю до м'якості. Потім додати м'якоть баклажанів і продовжувати обсмажування.

Коли баклажан розм'якшиться, викласти часник і помідори чері та готувати овочі ще кілька хвилин. Додати оливки, базилік, моцарелу та трохи солі.

Коли баклажани у духовці стануть м'якими, дістати їх та зменшити вогонь до 180 °C.

У «човники» покласти начинку з овочів і посипати зверху панірувальними сухарями.

Випікати 20 хвилин, поки моцарела не розплавиться і сухарі не підрум'яняться.

Фаршировані помідори з рисом, запечені в духовці

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

помідори (великі) — 5-6 шт.;

свіжі гриби — 200 г;

цибуля — 2 шт.;

морква — 1 шт.;

рис — 2 ст. л.;

ферментований сир — 50 г;

панірувальні сухарі — 50 г;

вершкове масло — 50 г;

часник — 1 зубчик;

суміш спецій для овочів — до смаку;

сіль — до смаку.

Приготування.

Рис відварити.

У помідорів зрізати верхівку та ложкою дістати м'якоть.

Цибулю та моркву почистити та нарізати соломкою.

Гриби нарізати тонкими пластинами.

На сковороді розігріти олію й обсмажити гриби, цибулю та моркву до готовності.

Потім викласти до овочів м'якоть із помідорів і тушкувати 3-4 хвилини.

Часник подрібнити. Додати його до овочів, а також спеції та сіль. Перемішати та зняти з вогню.

Змішати відварений рис і суміш з овочів і нафарширувати помідори отриманою масою.

Сир натерти та змішати із сухарями. Посипати помідори, збризкати розтопленим вершковим маслом і запікати в духовці при 180 °C, поки сир не розплавиться.

Фарширований гарбуз із вегетаріанською начинкою

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

гарбуз (невеликий, круглий) — 1 шт.;

броколі — 4 суцвіття;

солодкий перець — 1 шт.;

шпинат — 100 г;

овочевий бульйон — 300 мл;

тертий твердий сир (типу пармезан) — 2 ст. л.;

м'який жовтий сир — 6 скибочок;

цибулина — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

часник — 2 зубчики;

петрушка — 2-3 гілочки;

базилік — 4 листочки;

олія — 3 ст. л.;

сіль, перець — до смаку;

мускатний горіх — дрібка;

овочевий бульйон — за потребою.

Приготування.

Гарбуз ретельно помити. Зрізати верх і дістати ложкою насіння та прожилки.

Загорнути гарбуз і верхівку в алюмінієву фольгу (окремо) і помістити в духовку при температурі 170 °С приблизно на 40-50 хвилин.

У каструльці закип'ятити воду, підсолити і бланшувати броколі 3-4 хвилини (овочі повинні бути готовими, але не розвалюватися).

Солодкий перець промити, видалити хвостик, насіння та пластинки й нарізати невеликими шматочками.

Листя шпинату промити і нарвати довільно руками.

Петрушку та базилік промити, обсушити та нарізати.

Моркву та цибулю почистити та нарізати кубиками, а часник — пластинками.

У великій сковороді розігріти трохи олії й обсмажити цибулю та моркву до золотистості. Додати часник, перець, шпинат, петрушку та базилік.

Приправити овочі дрібкою солі, перцю та мускатного горіха. Обсмажити на сильному вогні 2-3 хвилини.

Видалити часник і додати бульйон. Тушкувати овочі ще 15-20 хвилин.

Гарбуз дістати і покласти в нього тушковані овочі. Зверху викласти скибочки сиру.

На застелений папером для випічки лист помістити гарбуз і поставити в розігріту до 180 °С духовку. Коли сир розплавиться, посипати тертим твердим сиром зверху. Ввімкнути духовку на режим гриль і випікати фарширований овочами гарбуз 10 хвилин.

Фарширована цибуля на сковороді

Фаршировані овочі Страви до святкового столу Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

цибулини (великі) — 4 шт.;

яловичий фарш — 200 г;

шинка — 120 г;

твердий сир (типу пармезан) — 100 г;

олія — 4 ст. л.;

батон — 2 скибочки;

яйце — 1 шт.;

молоко — 100 г;

сіль, перець — за смаком;

овочевий бульйон або вода — за потребою.

Приготування.

Батон замочити у молоці.

З цибулин зняти верхнє лушпиння.

У каструльці довести до кипіння велику кількість води. Злегка підсолити та бланшувати цибулю протягом 5 хвилин — цибуля повинна злегка розм'якшитися. Потім цибулю дістати та вирізати серединку.

Шинку дрібно нарізати. Сир натерти.

З'єднати в мисці фарш, яйце, сир, шинку, вимочений батон, сіль і перець.

Добре вимісити начинку вручну до отримання однорідної суміші. Нафарширувати нею цибулю.

У глибокій сковороді чи сотейнику розігріти трохи олії і поставити фаршировану цибулю начинкою вгору. Готувати кілька хвилин на сильному вогні. Коли нижня частина цибулі стане трохи золотистою, додати овочевий бульйон або воду (цибуля може бути вкрита рідиною до половини) і закрити кришкою.

Тушкувати 20-30 хвилин до готовності фаршу. Подавати фаршировану цибулю гарячою чи теплою.

Смачного!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Зображення з відкритих джерел
Гострий базиліκовий соус на зиму — простий у приготуванні, але насичений смаком
1 хв на прочитання2 години тому
Сучасна лабораторія для визначення якості вина
У Закарпатті запрацювала перша в регіоні сучасна лабораторія для визначення якості вина
1 хв на прочитанняВчора
Український морський коридор.
ФОТО: Експорт зерна з України морем / ubr.ua
Від полів до портів: 50 млн тонн української агропродукції подолали морський шлях
1 хв на прочитанняВчора
Комітет ВРУ обговорив перспективи біопалива в Україні
У Хмельницькому обговорили перспективи розвитку біопалива в Україні
1 хв на прочитанняВчора
Маринад для шашлика із соєвого coycу з медом — просто, швидко і смачно
1 хв на прочитанняВчора
Веганство як екологічний вибір: зменшення впливу на довкілля через тарілку
2 хв на прочитання11 Жовтня 2024
У межах реформи рибної галузі пріоритетом є інвестиції і простежуваність біоресурсів
1 хв на прочитання11 Жовтня 2024
Листкові коржі на сковороді — рецепт неймовірно простий у приготуванні
2 хв на прочитання11 Жовтня 2024