Догори
Дати відгук

Не робіть це зранку: три помилки, які призводять до збільшення ваги

Люди дуже часто роблять ці помилки під час ранкового приймання їжі.

5 хв на прочитання21 Січня 2024, 06:50
Що не варто робити це зранку Що не варто робити це зранку
Поділитись:

Здоровий сніданок може підживити вашй тіло й мозок, щоб ви були готові розпочати свій день. Однак люди дуже часто роблять помилки під час ранкового приймання їжі, що може призвести до збільшення ваги.

Про ранкові помили розповіли доктор Даніеле Боєр, експерт з охорони здоров’я, та письменниця з Інституту Фарра Ліза Річардс, дієтологиня й авторка дієти Candida, та Дана Елліс Ганнес — старша дієтологиня медичного центру UCLA. Вони погоджуються, що пропускання сніданку, додавання жирних вершків до кави та вживання обробленої їжі вранці може призвести до збільшення ваги.  Дізнайтеся більше нижче!

1. Пропускання сніданку

Навіть якщо ви думаєте, що для схуднення краще пропустити сніданок, насправді це твердження далеке від істини. Деніел Боєр не дарма підкреслює, що сніданок є найважливішим прийоманням їжі за день. “Обов’язково снідайте після пробудження”, — наголошує він, оскільки “пропускання сніданку може призвести до стрибків рівня цукру в крові та гормонального дисбалансу, який може спричинити здуття живота й запалення”.

Тому так важливо знайти вранці час, щоб поживно поснідати. Боєр каже, що, снідаючи, ви сприяєте більш здоровому та стабільному травленню для схуднення. Він пропонує “вибирати сніданок, багатий цільним зерном, білком і клітковиною, щоб ви довше відчували ситість”. Боєр зазначив, що це допоможе запобігти набиранню ваги.

Він також рекомендує їсти на сніданок фрукти з “низьким вмістом цукру та високим вмістом клітковини”: “Фрукти з низьким вмістом цукру можуть допомогти запобігти стрибкам рівня цукру в крові, які можуть призвести до здуття живота, тоді як фрукти з високим вмістом клітковини сприяють здоровому травленню”.

Доктор зазначає, що вживання на сніданок “ягід, яблук, груш, слив, персиків, інжиру, ківі, кокосів і болгарського перцю” чудово допомагає схуднути.

2. Додавання вершків та підсолоджувачів до кави

Хоча чорна кава може бути чудовою для травлення та прискорення метаболізму, Ліза Річардс попереджає, що додавання жирних вершків або штучних підсолоджувачів до вашої ранкової кави може сповільнити прогрес у схудненні. Важкі вершки та штучні підсолоджувачі також можуть призвести до розладу травлення, запалення та здуття живота.

“Більшість любителів кави додають молоко або вершки, щоб підсилити смак і кремовий характер часто гіркого й кислого напою”, — зазначає вона, додаючи, що “хоча це звичайне явище, додавання вершків також є способом споживання калорій, цукор і жир проникають у наш раціон і вони швидко накопичуються”.  

Річардс рекомендує “завжди перевіряти склад продуктів щодо жирів, калорій і доданого цукру”. Вона каже, що найкраще уникати будь-якого додавання цукру і що 1-2 грами повинні бути вашою межею.

Крім того, Річардс розповіла, що рафінований або столовий цукор шкідливий для кишківника й ваги з багатьох причин. “Цей тип цукру є сахарозою, він є сильним запальником, а також сприяє розмноженню поганих кишкових бактерій, — каже вона. — Запалення та надмірне зростання шкідливих кишкових бактерій призведе до негативних наслідків для здоров’я багатьох частин тіла”.

Якщо ви все ж хочете підсолодити свою каву, “фрукти монаха” можуть стати чудовою, здоровою альтернативою. “Екстракт плодів монаха містить неймовірні сполуки, які в 300-400 разів солодші за цукор”, — підсумовує Річардс. Крім того, він “практично безкалорійний, тому “не вплине на рівень цукру в крові та не зіпсує ваші зуби”.

3. Вживання обробленої їжі

Еліс Ганнес попереджає, що оброблена їжа на сніданок не втамує ваш голод і зрештою призведе до енергетичних збоїв і переїдання пізніше протягом дня.

Зокрема, Ганнес зазначає, що найгірша оброблена їжа, яка призводить до запалення та збільшення ваги, — це тістечка для сніданку, виготовлені з рафінованими вуглеводами й додаванням цукру. “Найменш здоровий тип вуглеводів для вживання — це ультраоброблені вуглеводи, які часто містяться в упакованих продуктах, як-от випічка, енергетичні батончики та тістечка”, — пояснює Ганнес.

“Причина, через яку ці типи вуглеводів не є безпечними в будь-якому віці, не кажучи вже про людей віком 40 років плюс, полягає в тому, що вони не приносять харчової користі, вони часто позбавлені вітамінів і мінералів, антиоксидантів і протизапальних сполук”, — продовжує вона.

Ганнес каже, що рафінований цукор і вуглеводи руйнують ваш метаболізм, тому що це призводить до “стрибків інсуліну, збільшення ІФР-1, маркера запалення, та збільшує ризик хронічних захворювань і відкладення жиру”.

Зрештою, найголовніше, про що варто пам’ятати, коли справа доходить до вашого ранкового раціону, — це наситити своє тіло здоровою їжею, яку потрібно вживати протягом дня, та уникати типових помилок, зазначених вище.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитаннягодина тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитаннягодина тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024