Не нашкодь: сьогодні Всесвітній день забезпечення безпеки пацієнтів

3 хв на прочитання17 Вересня 2024, 01:21
Зображення згенеровано ШІ

Ніхто не застрахований від того, що лікування може виявитися гіршим за хворобу.

17 вересня — Всесвітній день забезпечення безпеки пацієнтів (відзначається щорічно відповідно до рішення 72-ої сесії ВООЗ) та День безпеки пацієнтів (відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента України). Один із символів цього дня — маркування помаранчевим світлом пам’ятників та інших публічних місць.

Безпека — одна з базових потреб людини. Безпека пацієнтів є основоположним принципом надання медичної допомоги. «Передусім не нашкодь» — чи не найдавніший принцип медичної етики. Безпека пацієнтів має бути пріоритетом для всіх, хто працює в галузі охорони здоров’я, а її покращення веде до підвищення якості медичної допомоги загалом. Хоча реальність в усьому світі (й Україна не виняток) така, що жоден пацієнт не застрахований від того, що лікування може виявитися гіршим за хворобу з огляду на наслідки.

Про що йдеться?

  1. Помилки під час приймання лікарських засобів. Вони включають неправильне дозування, вживання не тих ліків або неправильний режим прийому. Це може призвести до токсичних реакцій, непередбачених побічних ефектів або навіть смерті. Зазвичай такі помилки відбуваються через неуважність пацієнта, недостатню інформацію чи плутанину в рецептах.
  2. Інфекції, пов'язані з наданням медичної допомоги. Це можуть бути інфекції після хірургічних втручань, інфекції, що передаються через медичні інструменти, або інфекції, які виникають через недостатню стерильність або гігієну.
  3. Хірургічні помилки та післяопераційні ускладнення, такі як неправильні діагнози, хірургічні втручання на неправильному органі чи частині тіла, а також помилки в техніці операції. Післяопераційні ускладнення можуть включати інфекції, тромби, проблеми з загоєнням рани й інші серйозні проблеми, які можуть ускладнити відновлення та навіть загрожувати життю.
  4. Діагностичні помилки. Вони можуть бути наслідком неправильної інтерпретації симптомів, недостовірних результатів тестів або хибних висновків лікарів. Неправильний діагноз може призвести до неефективного чи небезпечного лікування, затримки в лікуванні чи погіршення стану здоров'я.
  5. Лабораторні помилки/помилки під час аналізу крові — неправильне проведення тестів, помилки в обробці чи інтерпретації результатів аналізів. Це може призвести до невірних діагнозів і неналежного лікування. Помилки можуть бути пов'язані з помилками в техніці, використанні обладнання чи пояснюватися людським фактором.

Ці проблеми можуть мати серйозні наслідки для здоров'я пацієнтів, тому важливо забезпечити високий рівень якості медичної допомоги та зменшити ризик таких несприятливих подій.

«Дуже часто найкращі ліки — це обійтися без них», — любив говорити Гіппократ. А як знають хірурги, найкраща операція — це та, яку не зробили, додає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

«Одна річ — ризик при серйозних захворюваннях, де зволікання небезпечне. Але часто жертвами ятрогенії («хвороби, породжені лікарем») стають умовно здорові люди.

 Багато препаратів можуть бути не дуже ефективними, а ось щодо побічних ефектів, то шкода їх реальна, і її оцінити часто досить важко. Непотрібні препарати та непотрібні операції для умовно здорових людей мають реальні побічні ефекти. […]

А як можна оцінити психічну шкоду, завдану спілкуванням і необґрунтованими висновками та діагнозами, випадково виявленими діагностичним артефактами? Адже «дотримуватися психічної асептики» вважають важливим уже понад сто років. Історія сповнена випадків ятрогеній. Найцікавіше, що з сьогоднішніх методів та підходів буде визнано небезпечним і шкідливим у найближчому майбутньому?» — розмірковує Андрій Біловешкін.

Він радить пам'ятати, що утримуватися від непотрібних обстежень і препаратів для здорових людей не менш корисно від здоров'я, ніж робити потрібні обстеження.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: