Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Не лише смачно, а й корисно: 5 науково доведених властивостей шоколаду для жіночого здоров'я

Не лише смачно, а й корисно: 5 науково доведених властивостей шоколаду для жіночого здоров'я

Регулярне вживання гіркого шоколаду на 30% зменшує ризик розвитку атеросклерозу.

2 хв на прочитання21 Червня 2025, 00:36
5 корисних властивостей шоколаду для жінок: що каже наука 5 корисних властивостей шоколаду для жінок: що каже наука
Поділитись:

Шоколад часто сприймають як «винне задоволення», проте сучасні наукові дослідження доводять, що, особливо для жінок, він може бути не просто смачними ласощами, а й корисним продуктом. Розглянемо п'ять його ключових властивостей.

1. Допомога під час менструації

У складні дні менструального циклу, що супроводжуються болем та спазмами, кілька шматочків якісного шоколаду можуть принести полегшення. Він сприяє зняттю м'язових спазмів, а також підвищує рівень серотоніну та ендорфінів — гормонів, відповідальних за гарний настрій та знеболення.

2. Контроль цукру та апетиту вранці

Вчені з медичної школи Гарварда та університету Мурсії (Іспанія) провели експеримент за участю жінок у постменопаузі. Виявилося, що ті, хто вживав 100 грамів молочного шоколаду вранці, протягом дня краще контролювали апетит, а рівень глюкози в їхній крові був значно стабільнішим. Також у них покращився склад мікробіоти кишківника.

3. Відновлення енергії та зменшення тяги до солодкого

Те ж саме дослідження показало, що вживання шоколаду ввечері (але не перед самим сном через вміст кофеїну) сприяло підвищенню активності на 6,9% наступного дня. Крім того, жінки з цієї групи відчували меншу тягу до солодкого зранку та вдень, що в підсумку допомагало споживати менше калорій.

4. Збереження молодості та здоров'я серця

Шоколад, особливо гіркий, багатий на антиоксиданти, які зміцнюють імунітет та сприяють відновленню клітин шкіри й внутрішніх органів. Дослідження Національного інституту серця, легенів та крові США показало, що регулярне вживання гіркого шоколаду на 30% зменшує ризик розвитку атеросклерозу — хвороби, що вражає судини після 50 років. Флавоноїди у складі какао покращують кровообіг, що є профілактикою інфарктів та інсультів.

5. Зниження ризику діабету

Згідно з дослідженням, опублікованим у Європейському журналі клінічного харчування у 2018 році, пребіотики в какао допомагають кишківнику виробляти сполуки, що підвищують чутливість до інсуліну. Це, своєю чергою, знижує ризик розвитку цукрового діабету другого типу на 10%. Цікаво, що цей ефект не залежав від кількості цукру в шоколаді.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Housegardens.cranbrook.edu
Ваш дзен-сад: ідеальний куточок для йоги та відпочинку
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Lizthachmw.com
Фруктові дерева та ягідні кущі як елементи ландшафтного дизайну — кілька ідей
2 хв на прочитання3 години тому
Розтрата 22 млн грн в "Укрзалізниці": у Вінниці викрили керівництво філії
У Вінниці керівництво філії "Укрзалізниці" підозрюють у розкраданні 22 млн грн на зарплатах
2 хв на прочитанняВчора
Податок на собак у Чехії: скільки платити українцям та хто звільнений
Податок на собак у Чехії: скільки платити, як зареєструвати улюбленця та уникнути штрафів
2 хв на прочитанняВчора
Суд повернув Житомирській облраді 151 га лісу, який незаконно оформила на себе Звягельська міськрада
1 хв на прочитанняВчора
Енергія Місяця в Овні надихає на рішучі дії - гороскоп на 17 липня 2025 року
4 хв на прочитанняВчора
Верховна Рада проголосувала за відставку прем'єра Дениса Шмигаля та всього уряду
1 хв на прочитанняВчора
На лиманах Одещини та Миколаївщини зафіксовано масову загибель риби
1 хв на прочитанняВчора