Названий горіх, який захищає від інсульту
За словами експертів, завдяки вмісту вітаміну Е один горіх перешкоджає утворенню бляшок
Ризик інсульту може збільшити цілий ряд факторів, наприклад, куріння, підвищений тиск або високий рівень холестерину. Тим часом існує безліч продуктів, які знизять цей ризик.
Аналогічно, є і ті продукти, від яких потрібно або зовсім відмовитися, або скоротити їх споживання, серед них – продукти з підвищеним вмістом натрію. “Багато звичок, наприклад, куріння, споживання алкоголю або відсутність фізичної активності, можуть збільшити ризик інсульту, а також підвищити тиск, спровокувати миготливу аритмію або ожиріння”, – розповідають експерти організації Stroke Association. Існують також здорові продукти, які скоротять загальний ризик небезпечної для життя патології.
Як відзначають в організації, Американська асоціація серця включає горіхи в список суперпродуктів.
“Горіхи забезпечують організм білками, клітковиною і ненасиченими жирами. Всього одна порція подарує вам дев’ять грамів мононенасичених жирів, які знизять ЛПНЩ-холестерин (поганий) і підвищать рівень ЛПВЩ-холестерину (хороший), – відзначають експерти. Мигдаль також є відмінним джерелом вітаміну Е, який може запобігти утворенню бляшок в артеріях”.
За інформацією Stroke Foundation, калій і кальцій допомагають контролювати тиск, а знайти ці елементи можна в молочних продуктах.
“Альтернативою тваринному молоку може виступати збагачене кальцієм рисове або соєве молоко. Кальцій також міститься в рибі з кістками, мигдалі і тофу”, – відзначають експерти організації.
За інформацією Канадського фонду серця та інсульту, мононенасичені жири позитивно впливають на рівень холестерину в крові.
Містяться вони в деяких горіхах, наприклад, мигдалі, фісташках, кеш’ю, пекані і фундуку.
За словами експертів Національної служби охорони Здоров’я Великобританії, клітковина також корисна для здорової дієти: “у невеликій жмені горіхів міститься до трьох грам клітковини. Використовуйте тільки несолоні горіхи, а також горіхи без доданого цукру”.
“Підвищений кров’яний тиск-серйозний фактор ризику, який може збільшити ймовірність інсульту в два і навіть в чотири рази, якщо не стежити за станом. Причому важливо це як для чоловіків, так і для жінок” – зазначають у Гарвардській медичній школі.
Для цього потрібно скоротити кількість солі в організмі. “Ідеально, якщо її кількість не перевищує 1,5 грама в день (близько половини чайної ложки)”.
“Нездорова дієта може збільшити ймовірність інсульту, оскільки вона призводить до підвищення кров’яного тиску і рівня холестерину, – пояснюють в Національній службі охорони здоров’я.
Надмірне споживання алкоголю може призвести до підвищення тиску і викликати нерівномірне серцебиття( миготливу аритмію), обидва ці стани збільшують ризик інсульту”.
За даними Національного Інституту серця, легенів і крові, факторами ризику також є тривога, депресія і підвищений рівень стресу.
“Великий обсяг роботи і відсутність спілкування з друзями, родиною та іншими людьми також пов’язані з ризиком інсульту”, – розповідають в Інституті.
Основні ознаки інсульту пов’язані зі змінами в особі. У людини може виявитися перекошене обличчя, йому може бути складно посміхнутися, а куточки рота і очей можуть опуститися.
Але симптоми проявляються і на руках. “Людина може бути не здатна підняти обидві руки і тримати їх в такому положенні, це пов’язано зі слабкістю або онімінням однієї з кінцівок”, – пояснюють експерти національної служби охорони здоров’я.
При інсульті мова стає нечіткою, або “людина може бути нездатний говорить зовсім, але при цьому залишатися у свідомості”. Крім того, “може здаватися, що він не розуміє те, про що ви говорите”.
“Навіть якщо ці ознаки зникли, поки їхала швидка допомога, потрібно все одно пройти медичне обстеження в лікарні, – пояснюють експерти служби охорони здоров’я.
Вас повинні направити до фахівця протягом 24 годин з моменту початку симптомів”.
Деякі фактори ризику інсульту контролювати неможливо. Серед них вік, стать і етнічна приналежність, повідомляють в Центрах з контролю і профілактики захворювань США.