Названо продукти, які корисні для серця та судин
Всі ці продукти є дійсно корисними для серця, судин
Профілактика серцево-судинних захворювань складається з кількох заходів, серед яких важливе місце займає правильне харчування. Після багатьох досліджень та випробувань були визначені продукти, корисні для серця, а також для організму людини в цілому. Перші місця посідають свіжі фрукти та овочі, але в корисному «серцевому» раціоні також присутні ваші улюблені напої, риба, горіхи, молочні вироби.
Завдяки різноманітності харчовим продуктам, які кардіологи «поклали до корисного кошику», ви легко підберете оптимальний варіант раціону для серця і судин на кожен день. Їжа буде достатньо смачною, поживною, а ви вбережете себе не тільки від проблем з серцем, але й від переїдання, ожиріння, порушення діяльності ШКТ, дефіциту вітамінів і мінералів, безсоння, відчуття постійної втоми.
Існують продукти, корисні для судин, здатні нормалізувати артеріальний тиск, знизити ризик тромбозів, відрегулювати рівень цукру. Визначні властивості продуктів, корисних для здоров’я серця, наступні:
- високий вміст необхідних для роботи серцево-судинної системи мікроелементів;
- низька калорійність;
- гіпоалергенність.
Продукти, які корисні для судин та серця
Фрукти
Перелік фруктів, корисних для серця, достатньо великий. Кардіологи рекомендують вживати:
- гранат (профілактика атеросклерозу, стабілізація тиску);
- лимон (зниження артеріального тиску);
- яблука (зниження рівню холестерину, запобігання тромбозу).
Також корисними є виноград, абрикос, персик, авокадо. Особливість, на яку фахівці звертають увагу – вживайте фрукти «по сезону», щоб отримати очікувану дозу вітамінів. Знизьте кількість вживання джемів, варення, в яких доданий цукор.
Овочі
Серед овочів потрібно відзначити наступні види:
- гострий перець червоний;
- гарбуз;
- томати;
- хрін;
- буряк;
- ріпчаста цибуля.
Раціон, який допомагає попередити проблеми з серцем і судинами при гіпертонії, рекомендують доповнювати петрушкою, шпинатом, листовим салатом, що мають властивості розширення судин. Для пацієнтів з гіпертензією корисними є насичені клітковиною бобові, що очищують кров від зайвого холестерину.
Риба
Червона риба, збагачена поліненасиченими кислотами Омега 3, суттєво знижує ризик виникнення інфарктів, інсультів. На день ви можете вживати 140 г приготовленої риби (але не більше, ніж 700 г на тиждень). Найбільш корисними є наступні види риби:
- горбуша (рожевий лосось);
- кижуч (срібний тихоокеанський лосось);
- кета (різновид лососю);
- сардини;
- тунець.
Вживання риби позитивно впливає на серцевий м’яз, не допускає швидкого «зношування», виникнення тромбів.
Напої
Не тільки продукти приносять користь серцю і судинам, але і напої:
- свіжа, чиста, негазована вода;
- зернова високоякісна кава;
- червоне вино, зроблене з винограду.
МОЗ рекомендує вживати на день не менш як 1.5-2 літри води. Вчені довели, що 1-2 чашки зернової меленої кави на 30% знижують ризик виникнення інсультів, сприяють захисту від діабету, хвороби Альцгеймера. Червоне вино, в якому присутній природний антиоксидант ресвератрол, поліпшує пам’ять, увагу, знижує ризики тромбозів, атеросклерозу. Але це не означає, що вино потрібно вживати безконтрольно! Рекомендована кількість становить 1 бокал на день.
Горіхи
Якщо ви любите горіхи, дізнайтесь, як знижують ці продукти виникнення проблем з серцем. В горіхах міститься велика кількість вітаміну Е, який зміцнює судини, знижує рівень «поганого» холестерину в крові. Волоські горіхи багаті на амінокислоту Омега 3. Науковці довели, що вживання 30 г свіжих горіхів на день знижує смертність від хвороб серця на 20%. Тож, обов’язково додайте у свій раціон:
- арахіс;
- мигдаль;
- фундук;
- волоський горіх;
- кеш’ю;
- фісташки (не солені).
Молочні продукти
Є результати досліджень, які вказують на те, що з віком свіже молоко засвоюється гірше. Тому перевагу радять надавати кисломолочним продуктам, що не тільки є джерелом кальцію, корисного для кісток, але й стабілізують тиск, попереджають стенокардію. Це може бути:
- кефір;
- йогурт;
- нежирний, малосолоний сир;
- ряжанка;
- сметана.