Названо найшкідливіші продукти: порушують пам'ять і роботу мозку

2 хв на прочитання22 Березня 2024, 18:00
Зображення ілюстративне

Від чотирьох типів продуктів бажано якомога швидше відмовитися

Кожен з нас хоч раз у житті ловив себе на незручній втраті ключів від квартири або телефону, а вже пригадати ім'я нового знайомого для деяких людей — завдання важке. Але ж уся справа в ритмі життя і раціоні. Експерти назвали найшкідливіші продукти, які змушують мозок старіти й буквально вбиваютьнашу пам'ять.

Тимчасова забудькуватість не є якимось відхиленням, адже подібні ситуації нерідко трапляються в умовах війни, природних катаклізмів або техногенних катастроф.

Однак регулярні провали в пам'яті мають змусити вас замислитися над пошуком розв'язання проблеми. І одним із таких варіантів може стати відмова від шкідливої для мозку їжі.

Дедалі частіше вчені на практиці доводять, що повсякденна дієта безпосередньо впливає на когнітивні здібності людини. Що частіше ми вживаємо нездорову їжу, то більше симптомів небезпечних захворювань проявиться в організмі.

Найшкідливіші продукти для мозку і пам'яті

Під першим номером у списку вбивць інтелекту дієтологи та лікарі ставлять червоне м'ясо.

В опублікованому в науковому журналі European Heart Journal дослідженні йдеться, що надмірне поїдання цього продукту підвищує вміст N-оксиду триметиламіну (побічний продукт метаболізму бактерій). Це призводить до підвищення ризику розвитку інсульту і проблем із серцево-судинною системою.

Доктор медицини Ума Найду стверджує, що порушення мікробіома і збільшення відкладень білкової речовини амілоїду можуть обернутися хворобою Альцгеймера в майбутньому.

Оброблені продукти також вважаються небезпечними для здоров'я. Дослідники пов'язують підвищене вживання замороженої їжі та напівфабрикатів, а також печива, кондитерських виробів тощо, з погіршеннями пам'яті, уваги та розумових здібностей загалом.

Відмовитися рекомендують також від смажених страв із великою кількістю олії. До їх числа входять картопля фрі, нагетси, різні пиріжки на сковороді тощо. Усі вони викликають запалення в мозку, а їхні любителі страждають від порушень кровообігу в судинах.

Погані новини є і для ласунів. У наші дні виробники все частіше замінюють звичайний цукор тростинним і кукурудзяним сиропом.

Вміст фруктози в них значно перевищує допустимі норми, але їх продовжують додавати в цукерки та десерти через дешевизну сировини. Знаходиться вона в безалкогольних напоях, випічці, заправках для салатів, різноманітних приправах і навіть консервованих супах.

Небезпека полягає в накопичувальному ефекті на мозок — надмірне і тривале вживання фруктози з часом призведе до порушення пам'яті та зниження здатності до навчання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: