Догори
Дати відгук

Навіть вибух ядерної бомби можна пережити: інструкція з виживання

Звісно, ми всі сподіваємося, що ці знання нікому не знадобляться.

4 хв на прочитання30 Травня 2022, 08:54
Поділитись:

Експерти знову заговорили про те, що ймовірність завдання Кремлем ядерного удару по Україні зросла. Однак навіть найбільш песимістичний сценарій насправді не настільки песимістичний, як було показано в художніх фільмах часів Холодної війни – адже йдеться не про стратегічну ядерну зброю, а про тактичну, котра має набагато меншу руйнівну силу. Тому шанси на виживання значно підвищуються, якщо правильно діяти за таких обставин. ukr.media наводить інструкцію, як пережити вибух ядерної бомби.

При сучасних засобах зв'язку й оповіщення не дізнатися про небезпеку просто неможливо. Тому слід негайно ввімкнути телевізор або радіо й уважно прослухати інформацію про місце збору для евакуації та подальші інструкції. Головне — дослухати все до кінця і не піддаватися паніці.

Почувши протяжний сигнал сирени, знайте, що для укриття в безпечному місці ви маєте близько 10 хвилин. Якщо ви живеш в мегаполісі, сховайтеся в підземці метрополітену, але врахуйте, що після сигналу тривоги вхід у метро закриється через 5 хвилин. Окрім того, під багатьма багатоповерхівками, побудованими в радянський час, є бомбосховища. Навіть якщо їх уже давним-давно переробили під інші цілі, стіни залишилися тими ж, і вони здатні порятувати від біди.

Якщо ви перебуваєте далеко від будь-яких бомбосховищ і підвалів, сховайтеся в будь-якому будинку або за кам'яною стіною, закрийте голову руками і відкрийте рот. Запам'ятайте: ні в якому разі не дивися на вибух, навіть якщо ви перебуваєте далеко від епіцентру. Можна осліпнути від спалаху.

З повідомлень по радіо чи Інтернету ви дізнаєтесь про місцезнаходження бомбосховищ у своєму місті. Важливо знати, що означає їх маркування. Клас укриттів визначається за здатністю витримати надлишковий тиск ударної хвилі: А-І (0,5 МПа), А-ІІ (0,3 МПа), А-ІІІ (0,2 МПа) і А-IV (0,1 МПа). Перші 3 призначені для високопоставлених осіб, цінних фахівців і військових. Але не варто зневірятися, адже найчастіше саме ці об'єкти піддаються подальшій атаці.

Потрібно розуміти, що люди, яким не пощастило опинитися в епіцентрі вибуху ядерної бомби, не виживають. Товсті стіни бомбосховища можуть витримати вибух, однак вибухова хвиля знищить усе живе. Побачивши величезне скупчення народу, який у паніці намагається потрапити в бомбосховище, краще не штовхайтеся з ними, а скоріше сховайтеся в якомусь підвалі. Так у вас буде більше шансів врятувати своє життя.

В умовах ракетно-ядерного удару головне завдання — вижити. Тому не гайте часу на збір коштовностей і гардеробу на всі випадки життя. Достатньо взяти документи.

Тим, хто вижив після вибуху, потрібно терміново йти подалі від епіцентру вибуху: радіація — невидима небезпека. Військові створюватимуть спеціальні пункти, де будуть надавати необхідну допомогу, встановлювати особи потерпілих і відновлювати порядок.

Якщо в момент ядерного вибуху ви перебували у бомбосховищі, то залишайтеся в ньому ще кілька днів. Річ у тім, що тієї радіації, яка буде на поверхні, досить, щоб убити людину. Вже за 3-4 дні особливо небезпечні радіоактивні речовини знизять свою убивчу дію. Що довше ви будете ховатися в притулку, то більше шансів залишитися живим і здоровим.

Якщо притулок частково зруйновано, у ньому не варто залишатися, навіть якщо є достатня кількість води і продуктів. Головна причина та ж — радіація. Швидше покиньте зону епіцентру вибуху.

При виході на поверхню захищайте органи дихання протигазом або будівельною маскою, на крайній випадок підійде волога ганчірка. Якщо є можливість, уникайте пересування під час вітру з боку епіцентру вибуху. Воду краще пити пляшкову, яка була розфасована до вибуху. Якщо такої немає, можна пити з джерел, поточних по напрямку до епіцентру вибуху, а не навпаки.

Спробуйте закрити всі частини тіла, щоб на них не потрапляв радіоактивний пил. Поки ти не покинеш зону ураження, ховайся від дощів. Кожна крапля може бути смертельною.

Після прибуття в безпечну місцевість відразу ж прийміть ванну, змініть одяг і приймайте всі медикаменти, які дають медики. Не панікуйте і по можливості допомагайте іншим упоратися з бідою.

Нагадаємо, пахне смаленим: органи влади почали готуватися до евакуації з Москви.

Раніше військовий експерт озвучив можливі сценарії ядерного удару: по Чорному морю — без жертв, по США — найнебезпечніший.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023