Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Навіщо Росія запропонувала Україні «перемир'я», якого навіть не збиралася дотримуватися

Навіщо Росія запропонувала Україні «перемир'я», якого навіть не збиралася дотримуватися

В РФ і не розраховували на згоду Києва, а переслідували свої цілі.

5 хв на прочитання06 Січня 2023, 14:15
Поділитись:

Сьогодні, 6 січня, за наказом Володимира Путіна з 12 години за місцевим часом по всій лінії фронту в Україні мав почати діяти режим припинення вогню. Але саме формулювання, з яким патріарх Кирило запропонував встановити різдвяне перемир'я 6-7 січня 2023 року, не залишає сумнівів у тому, що на згоду Києва у Кремлі навіть не розраховували. Щоб українці якимось дивом не прийняли пропозицію Кирила, його спічрайтери використали абсолютно неприйнятне для України позначення російсько-української війни як міжусобного конфлікту. Навіщо російські релігійні та державні діячі затіяли це спочатку фальшиве «перемир'я»? «Дзеркало» розглядає два найреалістичніші варіанти.

Показна миролюбність

Розв'язавши страшну агресивну війну, керівництво Росії кратно збільшило й без того значні витрати на пропаганду, прагнучи виставити свої дії у доброму світлі. Вже у квітні витрати на державні ЗМІ в РФ збільшилися більш ніж утричі порівняно з довоєнним періодом. Це зростання за своїми темпами значно перевершило зростання витрат на військові потреби, що свідчить про особливе значення боротьби на інформаційному фронті для росіян.

Вкинувши в інформаційне поле тезу про запропоновану патріархом Кирилом і підтримане Путіним різдвяне перемир'я, російська пропаганда завдала удару відразу на трьох напрямках.

Для внутрішньоросійської аудиторії ця історія виглядатиме як доказ миролюбності Росії, яка нібито прагне хоча б тимчасового припинення кровопролиття. Усередині України заклик Кирила теоретично може бути почутий і сприйнятий серйозно все ще численними православними українцями, які не перейшли з Української православної церкви Московського патріархату до автокефальної Православної церкви України.

Нарешті, громадська думка західних держав дуже чутливо ставиться до історії різдвяних перемир'їв періоду Першої світової війни, які займають найважливіше місце в уявленнях людей про цей глобальний конфлікт. Ці перемир'я, що почалися з ініціативи «знизу», супроводжувалися випадками братання між солдатами протиборчих армій і навіть спільними святкуваннями на нейтральній смузі, між лініями окопів. Різдвяні перемир'я — один із небагатьох «приємних» спогадів європейців про Першу світову війну, які демонструють, що люди здатні залишатися людьми попри найстрашніші та найважчі обставини.

Майже напевно цей задум російських творців «різдвяного перемир'я-2023» спрацює для внутрішньої аудиторії, але не зможе ввести в оману про справжні російські наміри значну кількість українців та міжнародну спільноту. Керівництво України майже відразу заявило про те, що росіяни хочуть використати Різдво як перепочинок у війні для її подальшого продовження з новою силою.

Подібні оцінки російська ініціатива здобула і в інших державах. Президент США Джо Байден наголосив на готовності Путіна бомбити лікарні, дитячі садки та церкви на Різдво 25 грудня та на Новий рік, представник Держдепу Сполучених Штатів Нед Прайс назвав російську пропозицію «цинізмом», а глава МЗС Німеччини Анналена Бербок зазначила, що про прагнення Путіна до миру свідчило б не «перемир'я», а повернення російських солдатів додому.

Розлюднення жертв агресії

Ще один російський сенс в оголошенні явно фіктивного різдвяного перемир'я — це демонізація та дегуманізація українців. Спочатку запланована росіянами відмова України від запропонованого агресором тимчасового припинення вогню трактуватиметься російською пропагандою як свідчення «віроломства» та «нелюдської» природи самих українців.

Про те, що саме цей мотив російського керівництва є одним зі справжніх, красномовно свідчить повідомлення у Телеграмі голови правлячої російської партії «Єдина Росія», заступника голови Ради безпеки та колишнього президента РФ Дмитра Медведєва. «Побиваючись» із приводу відмови українського керівництва від участі у фарсі з перемир'ям, Медведєв називає незламних українців, які продовжують битися, «українськими клоунами», «тваринними» і «свинями, що не мають жодної віри», дресированими «західними свинопасами».

Практика дегуманізації, або розлюднення, передбачає оголошення окремих соціальних груп, народів або рас неповноцінними, негідними належати людському роду і, відповідно, не маючими людських прав.

Особливо широко вона застосовувалася нацистами напередодні й у роки Другої світової війни, коли «недолюдьми» було оголошено представників «нижчих рас» — передусім євреїв, а також африканців-негроїдів, азіатів, мулатів, ромів.

Дегуманізація ворога дозволяє пропагандистам звільняти цільову аудиторію від переживань, пов'язаних із вбивствами людей їхньою власною армією.

Для більшості людей убивство — універсальне табу, і дегуманізація виступає у ролі ментальної «лазівки», що дозволяє виправдати подібні дії. Вона може бути використана не тільки для виправдання агресивної та несправедливої війни, а й, наприклад, для підбурювання геноциду.

Зокрема, під час геноциду в Руанді хуту, що перебували при владі, називали винищуваний народ тутсі «тарганами», яких слід позбавлятися.

Нагадаємо, із Херсонщини трагічні новини — загинула родина.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання7 хвилин тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання50 хвилин тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання2 години тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання3 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання4 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання5 годин тому