Науковці розповіли про безпечний та дешевий спосіб запобігти тяжкій формі COVID-19

2 хв на прочитання28 Вересня 2021, 17:29
Фото ілюстративне

Бажано захистити свій організм від дефіциту вітаміну D, особливо восени та взимку.

Асоціація дієтологів України розповіла про нове дослідження Дублінського коледжу Трініті та Единбурзького університету про зв’язок між вітаміном D та COVID-19. Було продемонстровано, що ультрафіолетове сонячне бета-випромінювання (УБВ), яке визначає продукцію вітаміну D у шкірі, залежно від місця проживання особи за кілька тижнів до зараження COVID-19 мало високі протекторні властивості від важкої форми захворювання та смерті. Результати дослідження були опубліковані у журналі «Scientific Reports».

Дефіцит вітаміну D з підвищеною вразливістю до вірусних та бактеріальних респіраторних інфекцій було доведено й раніше.

Однак декілька попередніх досліджень безуспішно намагалися за допомогою генетичних даних проаналізувати, чи можуть вітамін D та коронавірусна інфекція COVID-19 мати причинно-наслідковий зв’язок. Тепер же дослідники вперше врахували генетично-обумовлені й УБВ-зумовлені рівні вітаміну D. Майже півмільйона людей у Великій Британії взяли участь у дослідженні, навколишнє УФ-випромінювання до зараження коронавірусною COVID-19 оцінювалося індивідуально для кожного учасника. Порівнюючи дві змінні, дослідники виявили, що кореляція з виміряною концентрацією циркулюючого вітаміну D була втричі сильнішою із УБВ-зумовленим рівнем вітаміну D порівняно з генетично-обумовленим.

Дослідники виявили, що навколишнє УФ-випромінювання в місці проживання особи, що передувало зараженню COVID-19, мало обернений потужний зв’язок із госпіталізацією та смертю. Це говорить про те, що вітамін D може захистити від важкої форми коронавірусної інфекції COVID-19 та смерті. Проте через відносно слабкий зв’язок між генетично-зумовленим рівнем вітаміну D, який використовувався для аналізу, цілком можливо, що кількість випадків у поточному дослідженні була замалою для переконливого визначення причинно-наслідкового ефекту, але майбутні масштабні дослідження можуть дати відповідь на це питання.

Професор Ліна Згага, доцент кафедри епідеміології Медичного факультету Трініті-коледжу та старший науковий співробітник дослідження зазначила, що проведення належним чином розробленого рандомізованого контрольованого дослідження дієтичних добавок із вітаміном D на перебіг COVID-19 буде мати вирішальне значення. До цього часу, враховуючи, що такі добавки вітаміну D є безпечними та дешевими, безумовно, бажано захистити свій організм від дефіциту вітаміну D, особливо восени та взимку.

Також ми розповідали, що Національний інститут охорони здоров’я США рекомендує вітамін C, D3 і цинк для профілактики та лікування COVID-19.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: