Догори
Дати відгук

Готуючись до нового ковідного сезону, не треба влаштовувати «домашній аптечний склад» — лікар

Гроші за можливості краще відкласти, щоб раціонально витратити, якщо з’явиться потреба.

3 хв на прочитання25 Вересня 2021, 11:16
Поділитись:

Голова правління Експертної Ради суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту, к. м. н. (дисертація по пульмонології та імунології) Інна Березюк розповідає, як слід готуватися до інфекційного сезону. Вона радить не обносити прилавки, не шукати дорогі препарати «про всяк випадок» в інтернеті і не замовляти з-за кордону «про запас» те, чого у нас немає.

«Тим більше, якщо «домашній аптечний склад» ви будете створювати ціною якості свого звичайного життя, а у нас на сьогодні більша частина населення обмежена в коштах елементарного існування», — нагадує Інна Березюк.

Вона закликає витрачати кошти правильно. Наприклад, маючи можливість, відкласти невелику «страхову суму» на епідсезон, щоб потім за потреби мати резерв.

Якщо ж ви раптом захворієте, то насамперед кошти варто витратити на правильну діагностику причини, говорить лікар.

«І на сьогодні, оскільки наша держава ніяк не дбає про це взагалі, замінивши це закликами до стадної вакцинації (herd у дослівному перекладі, що використовується в англійському словосполученні «колективний імунітет», як раз в одинарному сенсі і позначає «стадо»), то такий обов'язок про постановку етіологічного діагнозу хоча б у розрізі «ковід-нековід», що тепер хвилює всіх у першу чергу, повністю покладена на кишеню і на самого громадянина. А це як мінімум від 200 грн за експрес-тест до 1000 грн за ПЛР у приватних лабораторіях.

 Якщо ж урахувати, що в епідсезон нас може бомбити маса вірусів, а навколо повно таких людей, тобто це буде не один раз відбуватися з нами весь сезон, і, так чи інакше, але залежно від нашої резистентності, нашої соціальної активності, «їхньої культури» і нашої в тому числі, ну і маса інших т.д., то запас на таке тестування на сезон повинен бути все ж достатнім, щоби при найменших симптомах ГРВІ, яка розгорається, ви змогли своєчасно взяти матеріал зі слизових, поки це показово, і визначити, а що ж це буде в цей раз — ковід чи не ковід», — говорить Інна Березюк.

Лікар пояснює, що тільки після діагностики може йтися про придбання досить недешевих препаратів, які допоможуть правильно і швидко впоратися із захворюванням в самому його початку і «стати «редактором» того сценарію, який може диктувати вам хвороба, якщо ви не втрутитеся своєчасно».

Також ми розповідали, що «епідсезон уже почався, тому хто не встиг, той запізнився»: експерт про особливості вакцинації восени.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання2 хвилини тому
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитаннягодина тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитаннягодина тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання3 години тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання5 годин тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання5 годин тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання7 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання9 годин тому