Догори
Дати відгук

Науковці розкрили секрет привабливості

Імунітет людини активізується тоді, коли ми бачимо в іншій людині загрозу нашому здоров’ю

3 хв на прочитання16 Травня 2021, 13:46
Поділитись:

Ви самотні і непривабливі? Можливо, справа в імунній системі, вважає білоруський лікар Андрій Біловешкін, к.м.н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я. Про це він написав у своєму життєписі в соцмережі Фейсбук.

Імунітет досить сильно впливає на нашу поведінку і самопочуття, говорить Андрій Біловешкін.

«З одного боку, ми інакше почуваємось, поводимось і оцінюємо людей, які "підозрілі" для нашої імунної системи. З іншого боку, коли ми хворі, то зміна реактивності імунітету теж сильно впливає на нашу поведінку і сприйняття світу», – пояснює лікар.

Андрій Біловешкін говорить, що це явище називається «поведінкова імунна система» (behavioral immune system). Це набір реакцій, які змінюють нашу поведінку при можливому контакті або при загрозі інфекції. При цьому навіть не так важливо, дивіться ви вживу на людину зі шкірними висипаннями чи це просто картинка – реакція імунітету однаково сильна. Ця система активується в той момент, коли при взаємодії з людьми і предметами навколо у людини з'являється ризик заразитися. Ознаками небезпеки є незвичайні запахи, бруд, неакуратність, неохайність, шкірні висипання, кашляння, чхання, почервоніння обличчя, набряклість і багато іншого.

«Багато ознак, наприклад, зміну запаху людини, ми можемо сприймати підсвідомо, – розповідає Андрій Біловешкін. – Усі ці ознаки серйозно впливають на нашу оцінку ситуації і людини. Цікаво, що ця система досить "розумна". Так, у людей, яким з екранів погрожували зброєю, рівень IL-6 підвищився в середньому на 6%, в той час як у тих, хто переглядав фото хворих, збільшилася на 23%! Імунітет "розуміє", що імуноглобуліни безсилі проти куль. Інше дослідження вивчало оцінку інших людей при швидких побаченнях.

Науковці в ході експериментів з'ясували, що активація імунітету людини відбувається в той момент, коли ми бачимо в іншій людині загрозу нашому здоров’ю.

 

Виявилося, що якщо додати до зовнішності людини невелику ознаку хвороби або пошкодження (запах, подряпина, пляма), то незалежно від якості спілкування в 80% випадків бажання спілкуватися пропадало. Дуже часто ксенофобія пов'язана з поведінковою імунною системою, коли при стресі або загрози ми намагаємося уникати нового або того, що у нас асоціюється з "нечистим.

Не тільки ми уникаємо «хворих» людей. Якщо ми хворіємо, то теж прагнемо уникати суспільства. Власне, наша психологічна схильність до самотності може бути чимось на зразок «карантину», коли хвора особина уникає здорових або навпаки.

Андрій Біловешкін розповідає, що «хворий» запах помітно знижує привабливість, і таку тварину уникають. У людей те ж саме. Таким чином, якщо ми хочемо бути привабливими і товариськими, потрібно мати здоровий імунітет. Стан нашої імунної системи впливає на нашу поведінку. Якщо ми хворі, то будемо уникати здорових людей. Ми можемо гірше оцінювати інших людей, якщо вони виявляють ознаки хвороби, і несвідомо уникати їх. Наша привабливість залежить від стану нашого здоров’я. Навіть запах, зовнішність і інші ознаки несуть багато інформації про наш стан. Бути більш здоровим = бути більш привабливим і товариським.

Нагадаємо, ми вже розповідали про найкорисніші продукти весни для відновлення сил та імунітету.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання7 хвилин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитаннягодина тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання2 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання3 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання4 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання4 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання4 години тому