Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Національна система торгівлі викидами в пілотному режимі запрацює у 2025 році

Національна система торгівлі викидами в пілотному режимі запрацює у 2025 році

Україна вже отримала статус спостерігача в Севільському процесі.

2 хв на прочитання01 Лютого 2024, 11:40
Викуп українських надлишкових квот Викуп українських надлишкових квот
Поділитись:

Національна система торгівлі викидами в пілотному режимі запрацює у 2025 році, натомість цьогоріч в Україні повноцінно запустять систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Наразі Міндовкілля дооцифровує останній важливий її елемент - це подання звітності операторами установок. Про це на Міжнародному довкіллєвому форумі "United for Nature. Agenda for Ukraine" заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Це вже другий Форум під парасолькою United for Nature. Перший проводили торік у жовтні Міндовкілля спільно з Офісом Генпрокурора. 

“2024 рік для України - це однозначно рік початку кліматичного діалогу, а також підготовки України до входження в кордони механізму регулювання викидів вуглецю на кордоні з Європейським союзом - СВАМ. Разом ми спроможні ухвалити необхідне законодавство та дати можливість промисловості здійснити перші тестові операції на ринку СТВ, щоб зрозуміти як працює цей ринок”, - зазначив Руслан Стрілець. 

За його словами, Україна вже отримала статус спостерігача в Севільському процесі. Україна взяла курс на стандартизацію та впровадження найкращих доступних технологій. Тепер, замість зволікання часу на переговори про відстрочення СВАМ для України, маємо зробити дієві кроки до 2026 року. Для цього з 2025 року має запрацювати пілотна національна Система торгівлі викидами.

Також за словами Міністра, в цьому році Україна планує завершити процес закріплення співпраці з Швейцарією та Японією в рамках статті  6 Паризької Угоди. Викуп українських надлишкових квот цими країнами стане додатковим джерелом зелених інвестицій для відбудови нашої країни. 

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.