Зазвичай, для приготування компотів обирають кілька продуктів, щоб отримати насичений смак та колір. Але, коли йдеться про кизил, то в цьому немає потреби. Напій з однієї ягоди виходить смачним, терпкувато-солодким та має густий оксамитовий колір. Радимо готувати його, щоб зберігати в холодильнику або заготовити на зиму.
Для приготування компоту знадобляться спілі, але не переспілі ягоди. Якщо вони будуть дуже м’якими, то швидко розваряться та перетворяться на кашу. В такому випадку компот буде мутним і з часточками ягід, а нам це не потрібно.
Перед приготуванням компоту кизил необхідно перебрати та прибрати всі гнилі ягоди. Потім із кожної відірвати зелений хвостик, перекласти в друшляк та промити під водою. Кісточки із кизилу не треба витягати, та й зробити це зі свіжої ягоди буде дуже важко. Якщо у вас є заморожений кизил, використовуйте його, навіть заздалегідь не розморожуючи.
КРОК 1
Промийте в друшляку 500 г кизилу та обірвіть хвостики. Поставте стерилізуватися 3-літрову банку та кришку зручним для вас способом. Ми це зробили за допомогою пароварки: поставили банку догори дном та поклали кришку, увімкнули пароварку та стерилізували 15 хвилин.
КРОК 2
В каструлі закип’ятіть 2,5 л води. У киплячу воду всипте промиті ягоди, 250 г цукру та 1/3 ч. л. лимонної кислоти. Коли повторно закипить, зменште вогонь та дайте покипіти ще 5-7 хвилин. Кількість цукру регулюйте до свого смаку. Наш напій вийшов в міру солодким.
КРОК 3
Залийте готовий компот у стерилізовану 3-літрову банку.
КРОК 4
Тепер простерилізуйте банку з компотом. Візьміть велику каструлю, на дно установіть керамічну тарілку верх дном, на неї поставте банку з компотом та накрийте стерильною кришкою. Налийте у каструлю води, приблизно на 2/3 висоти банки. Увімкніть вогонь, а коли вода закипить, зменште його до середнього і дайте прокипіти 15 хвилин.
КРОК 5
Після цього закрийте щільно кришкою та залишіть напій у банці охолоджуватися за кімнатної температури. Після переставте в прохолодне місце та зберігайте продукт терміном до року. Якщо плануєте зберігати компот в холодильнику до двох тижнів, крок зі стерилізацією його в банці можете пропустити.