Догори
Дати відгук

"Нафтогаз" втратить 200 млн кубів газу через блокування ОВД Міністерством довкілля

Про це заявили у компанії

2 хв на прочитання04 Серпня 2020, 23:40
Поділитись:

У "Нафтогазу" почався конфлікт з Міндовкілля. Компанія вже кілька місяців не може почати видобуток газу на нових свердловинах через те, що міністерство ні як не може надати висновки по процедурі оцінки впливу на довкілля. Про це повідомляє пресслужба "Нафтогазу".

"Мінус мільйон кубометрів газу на добу та відтермінування буріння нових свердловин. За умов обмеженого фінансування ми боремося за кожен додатковий кубометр газу, щоб утримати рівень видобутку. Упродовж кількох місяців ми не можемо отримати висновків по процедурі оцінки впливу на довкілля (ОВД), які б дозволяли розпочати роботи на низці нових об’єктів. Наприкінці червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3438, який мав врегульовувати ситуацію. Але на практиці, відповідно до нового закону, Укргазвидобування вимушене повторно подавати оголошення про початок громадських обговорень в межах раніше підготовлених і оприлюднених звітів з ОВД. Тож роботи по 11-ти нових свердловинах, які ми не могли розпочати вже понад два місяці тому, відтерміновуються ще на 75 днів", - йдеться у повідомленні. 

За словами фахівців компанії, сумарні потенційні втрати газу, спричинені такою ситуацією, сягнуть до 200 млн кубометрів. 

Нагадаємо, ми вже писали, про висновки ОВД, карантин та новий закон.

У середині червня Верховна Рада України ухвалила Закон № 733-IX «Про внесення змін до ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон).

Новий документ мав шляхетну мету – не допустити поширення COVID-19 під час проведення громадських слухань, передбачених процедурою здійснення оцінки впливу на довкілля (ОВД).

У період з березня і до сьогодні Мінекоенерго, а потім новоствореним Міндовкілля не було проведено громадські слухання в рамках процедури ОВД у зв’язку із введенням карантинних обмежень.

У результаті більше ніж 80 об’єктів у різних галузях, відповідно до даних Єдиного реєстру з ОВД, не можуть отримати результати процедури ОВД (висновок про допустимість/висновок про недопустимість/відмову у видачі висновку).

Окрім того, Єдиний реєстр не дозволяє публікувати у Реєстрі Звіт та оголошення без завантаження документу, що підтверджує оплату вартості громадського обговорення. З оплатою ситуація теж невтішна. Тобто, якщо навіть ситуацію з роботою реєстру буде вирішено – то потрібно розуміти, що реєстр буде управлятись в «ручному режимі» наступними особами: відомою нам раніше Мариною Тищенковою, паном Романом Абрамовським та заступником Романом Шахматенком.   

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання26 хвилин тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання2 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання4 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання7 годин тому