Догори
Дати відгук

Надлишок солі в організмі викликає десять небезпечних захворювань

Щоденне споживання солі не повинно перевищувати п’яти грамів.

4 хв на прочитання12 Липня 2022, 08:11
Поділитись:

Фахівець з внутрішніх хвороб, професор, доктор Осман Ерк в бесіді з кореспондентом видання розповів про десять небезпечних захворюваннях, викликаних надмірним споживанням цього продукту.

Щоденне споживання солі не повинно перевищувати п’яти грамів (однієї чайної ложки), проте в нашій країні ця кількість досягає 18 грамів, звертає увагу фахівець з внутрішніх хвороб, професор, доктор Осман Ерк.

“Ця ситуація також викликає багато серйозних захворювань”, – констатував експерт.

Споживання солі в помірних кількостях приносить важливу користь організму, починаючи від м’язових рухів і закінчуючи здоровим функціонуванням нервової системи. Однак наукові дослідження показують, що надлишок солі шкідливий для здоров’я.

Насправді ми можемо отримувати необхідні нам добові п’ять грамів солі з продуктів, які ми їмо, не додаючи сіль в їжу, зазначає фахівець з внутрішніх хвороб, професор, доктор Осман Ерк (Osman Erk). Експерт розповів про десять захворювань, викликаних надмірним споживанням солі.

Небезпека в готових продуктах

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує дорослим вживати не більше п’яти грамів солі в день. А в нашій країні споживання солі досягає 18 грамів на добу. Крім солі, яку ми додаємо в їжу, багато готових продуктів, такі як хліб, Консерви, Сири, соуси, ковбаси, сосиски, такі закуски, як чіпси, ресторанні страви, також містять сіль. Тому для здорового способу життя ми повинні намагатися зменшити споживання солі.

Незалежно від джерела, все одне

Незалежно від виду солі, кількість натрію в її складі практично однаково. Немає необхідності віддавати перевагу одну сіль інший, судячи з містяться в ній мінералів. Кам’яна і гімалайська солі містять дуже мало мінералів. Взагалі сіль не є продуктом, якому слід віддавати перевагу в якості джерела мінералів.

В наші дні сіль використовується в продуктах харчування переважно в якості консерванту, але, оскільки вже існують холодильники і морозильники для зберігання продуктів, солі потрібно не так багато. Життя без солі немислима, проте необхідний організму натрій міститься в натуральних продуктах в достатній для добової потреби кількості. Індіанці яномамі, що живуть в Бразилії, споживають менше 100 міліграмів солі в день, їх артеріальний тиск становить близько 100 / 60 міліметрів ртутного стовпа, і в цьому співтоваристві не спостерігається гіпертонія.

Єдиний позитивний ефект рафінованої солі

Рафіновану сіль отримують шляхом руйнування структури морської і кам’яної солей в результаті певних процесів. Всі мінерали та елементи, за винятком натрію та хлору, видаляються, сіль відбілюється, промивається хімічними речовинами, нагрівається при високих температурах і шляхом додавання деяких хімічних речовин, йоду та фтору стає рафінованою. Рафінована сіль – найпідступніший і найближчий ворог нашого здоров’я. Єдиний позитивний ефект рафінованої солі полягає в тому, що вона багата йодом.

Додавання йоду в сіль зменшило проблеми з щитовидною залозою особливо в регіонах з дефіцитом йоду. У багатьох країнах в сіль додають 10-50 мг / кг йоду. При цьому надмірне споживання солі призводить до надлишку йоду, що може викликати гіпертиреоз, гіпотиреоз, зоб, аутоімунні захворювання щитовидної залози. Якщо дитина в утробі матері отримує недостатньо йоду в період 13-19 тижнів, це негативно позначається на розвитку головного мозку.

Увага до цих проблем!

Надмірне споживання солі викликає такі захворювання, як гіпертонія, ниркова недостатність, зайва вага, болі в суглобах, серцева недостатність, інсульт, рак шлунка, остеопороз, активація розсіяного склерозу, катаракта. В ході багатьох досліджень було виявлено позитивний зв’язок між раком шлунка і нирок і надмірним споживанням солі.

Крім того, споживання солі відіграє важливу роль у розвитку раку шлунка, викликаного “хелікобактер пілорі” (Helicobacter Pylori). Надмірне споживання солі входить в число головних причин остеопорозу. Існує прямий зв’язок між кількістю споживаної солі і ожирінням. Ті, хто споживає більше десяти грамів солі в день, мають більшу вагу, ніж ті, хто споживає менше цієї кількості.

При надмірному вживанні солі затримується рідина в організмі. Це також викликає болі в суглобах. Високе споживання солі в дитячому віці є ризиком розвитку гіпертонії в майбутньому.

При цьому обмеження солі в дитинстві і дитинстві знижує ймовірність розвитку гіпертонії в дорослому віці. У зв’язку з цим підраховано, що, скоротивши споживання солі з 8-18 грамів в день до п’яти-шести грамів, можна врятувати щонайменше п’ять мільйонів людських життів.

До слова , лікарі назвали проблеми із зором, які є ознакою гіпертонії

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.