Догори
Дати відгук

Наддорогі ліки: чи стане український суд на сторону пацієнтів

16 березня Північний апеляційний господарський суд розгляне справу про скасування монополії на найдорожчі в Україні ліки, які життєво необхідні пацієнтам з ВІЛ

4 хв на прочитання16 Березня 2020, 12:19
pixabay pixabay
Поділитись:

Північний апеляційний господарський суд  сьогодні, 16 березня, має розглянути  справу про скасування монополії на ліки, які життєво необхідні пацієнтам з ВІЛ. Мова йде про патент на препарат лопінавір/ритонавір (Алувія) від компанії AbbVie.

Сторонами процесу є БО “100% життя” та  представники фармацевтичної компанії, до розгляду питання також залучені експерти, які проводили відповідні експертизи препарату. Судовий процес триває три роки.

Проблематика

31 травня 2016 року БО «100% Життя» (БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД») подала до Господарського суду м. Києва позов по справі щодо визнання патентів на препарат лопінавір/ритонавір (Алувія) недійсними. Позовні вимоги Мережі ЛЖВ у даній справі обґрунтовані наступним: оскаржувані патенти не відповідають вимогам законодавства щодо новизни та винахідницького рівня, а забезпечена ними юридична монополія компанії-патентовласника (AbbVie Inc., США) дозволяє їй встановлювати завищену ціну на препарат.

6 березня 2017 року Господарський суд м. Києва відхилив позов, навіть не призначивши експертизу патентів на відповідність вимогам законодавства. Мотивування відмови: оскаржувані патенти не порушують права або захищені законом інтереси позивача, як пацієнтської організації, і, на думку суддів, не доведено, що у випадку скасування патентів ціна на препарат буде знижена. Причини відмови в позові є абсолютно необґрунтованими й суперечливими з юридичної точки зору.

У 2018 році, активісти нарешті домоглися від суду призначити експертизу патенту. На початку 2020 двоє з трьох експертів заключили, що патент на лопінавір/ритоновір не відповідає критерію «винахідницького рівня». 

Монополія на ліки  

Науково-дослідний центр судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України надав висновок судової експертизи, в якому підтвердив те, що патент на "Лопінавір" / "Ритонавір" (ліки для ВІЛ + пацієнтів) не відповідає вимогам законодавства, а саме критеріям винахідницького рівня. Тобто не є інноваційним, а значить патент повинен бути скасований.

Процес розгляду справи триває понад три роки, поки триває суд фармкомпанія утримує виняткове право на продаж наддорогих препартаів. 

За словами голови пацієнтської організації БО “100% життя” Дмитра Шерембея, через монополію на ліки держава і донори щороку  переплачують за препарат 370 млн гривень.

"Держава та донори у 2018 році витратили 536  млн гривень на закупівлю одного тільки лопінавіру/ритонавіру, забезпечуючи потреби 27 тис. пацієнтів із ВІЛ. У разі скасування патенту можна буде закуповувати цей препарат за втричі нижчою ціною, витрачаючи на рік 163 млн грн. За ці кошти можна було б охопити додатковим лікуванням 138 тис. пацієнтів", - переконані у БО.

Експертиза препарату

 До суду викликані експерти, які проводили експертизу патенту, що захищає монополію на лікиДвоє з трьох експертів визначили, що патент на препарат не відповідає вимогам законодавства, що дає підстави скасувати “вічнозелений патент” на препарат і випустити на ринок України більш дешеві ліки.

Третій експерт написав альтернативний висновок, згідно якого визнає патент дійсним.  

Пацієнти

Активісти БО та пацієнти, які сьогодні прийдуть у суд переконані, що фактично суд має вирішити чи отримають тисячі людей лікування, чи фармкомпанія продовжить отримувати надприбутки.

"Це питання протистояння жадоби та цінності життя. Для нас вибір є очевидним, та чи такий він очевидний для суддів ми зможемо побачити після ухвалення рішення по даній справі” , - говорить Дмитро Шерембей.

Нагадаємо, у січні 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1 268 нових випадків ВІЛ-інфекції. Як повідомляє Центр громадського здоров'я, у 322 пацієнтів діагностовано СНІД, а 176 осіб померли внаслідок хвороби.                                                                                                                             

Відомо, що Україна приєдналася до Глобальної стратегії, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.