На Закарпатті очистили притоки Тиси від штучних загат

1 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті очистили Тису

Серед них – залишки 3 аварійних дамб

У Карпатському біосферному заповіднику завершили розчищення приток Тиси від штучних перешкод.

Серед них – залишки 3 аварійних дамб, дві з яких це колишні гаті для сплаву деревини на потоках Квасний та Богдан, зведені більше сотні років тому та одна – бокова дамба на потоці Білий.

Залишки цих споруд:

“Дамби не лише перешкоджали природній течії річок та міграції риб, але і руйнували дороги, необхідні для місцевих мешканців, зокрема, для потреб полонинських господарств, служби МНС – для рятування людей, а для заповідника ці дороги мають протипожежне та природоохоронне значення і є важливими для роботи служби державної охорони установи, – каже директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак.

На ці роботи вдалося залучити кошти європейського донора.

Залишки цих споруд також негативно позначалися на біорізноманітті. Завданням Карпатського біосферного заповідника, серед іншого, є збереження рідкісних видів риб і рибоподібних, які здійснюють міграції в період розмноження. Серед них: харіус, мінога угорська, форель річкова, головатиця тощо. Останній вид – це ендемік басейну Дунаю, і його збереження є одним із пріоритетів Заповідника.

Зараз проводиться завершальний етап робіт – відновлення заплав та висадка саджанців вільхи для швидкого відновлення та укріплення берегів, що зазнали ерозії внаслідок впливу штучних споруд.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: