Догори
Дати відгук

На Волині спалах літеріозу: захворювання підтверджено у вагітної жінки та у немовляти

До групи ризику також належать люди зі зниженим імунітетом.

2 хв на прочитання26 Жовтня 2023, 14:33
Спах літеріозу захворювання підтверджено у вагітної жінки та у немовляти Спах літеріозу захворювання підтверджено у вагітної жінки та у немовляти
Поділитись:

У жовтні на Волині виявили два випадки лістеріозу. Це інфекційне захворювання, яке передається через термічно необроблені продукти тваринного походження. 

Як повідомили у прес-службі Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, захворіла вагітна жінка з Луцького району та новонароджена дитина у Володимирській громаді. Випадки не пов’язані між собою.

«В осередках проведено епідрозслідування, вивчено умови проживання, харчування та побуту захворілих осіб. Встановлено контакт з домашніми тваринами та вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках», – йдеться у повідомленні. На сьогодні пацієнтів вже виписали з лікувальних закладів у задовільному стані.

До групи ризику також належать люди зі зниженим імунітетом. Це ті, хто отримує хіміо- і гормональну терапію, має СНІД та цукровий діабет, люди похилого віку. 

Загалом сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби.

Джерелом лістерій є дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці, корови й свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, зокрема, голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Лістеріоз матері під час вагітності, зазвичай, проявляється як легке гарячкове захворювання, але може спричинити викидень і в 30% випадків навіть загибель плода. Лістеріоз новонароджених може протікати у вигляді сепсису або менінгіту з важкими наслідками.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, або при вживанні рибної або тваринної продукції без термічної обробки. Симптоми схожі на харчове отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну.

Хвороба доволі рідкісна, на Волині зафіксовано 15 випадків за останні 10 років.

«Для профілактики лістеріозу важливо робити належну термічну обробку харчових продуктів (варіння, смаження, запікання), котра на 100% знищує лістерії. Перед вживанням сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх мити, адже лістерії можуть бути на поверхні. Варто мити овочі і фрукти відразу, принісши їх додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися в харчових продуктах навіть в умовах холодильника і морозильної камери», – зауважують в центрі контролю хвороб.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я