Догори
Дати відгук

На Одещині почали сіяти рис: чи варто надіятися на гарний врожай

Є певні негаразди в посівній кампанії та вирощуванні «білого золота»

3 хв на прочитання07 Травня 2023, 17:45
Поділитись:

На цьому тижні в Кілійській громаді Ізмаїльського району, що на Одещині розпочалася посівна кампанія рису. 3 травня пішла перша вода на рисові системи: запрацювала насосна станція «НС-2» Кілійської РЗС для затоплення рисових чеків СВК «Маяк» на площі 402 гектари.

Про це повідомили в Кілійському міжрайонному управлінні водного господарства, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

В коментарі виданню голова Кілійської громади В’ячеслав Чернявський розповів, що цієї весни, як і в 2022 році, рисом будуть засіватися трохи більше двох тисяч гектарів полів. Хоча в довоєнні роки цей показник був вдвічі більшим – під вирощування «білого золота» відводилося близько 4,5 тис. гектарів полів.

Варто зазначити, що кілійський рис – один з харчових брендів аграрної Одещини. Майже 30% від загального обсягу виробництва цієї культури в Україні вирощує саме Одеська область.

Цьогорічна посівна кампанія «білого золота» проводиться в досить прохолодну погоду, тому що для рису необхідний трохи вищий середньодобовий температурний режим. Зазвичай на Кілійщини починають сіяти рис десь приблизно з середини квітня, а закінчують роботи до дев’ятого травня. Але цього року внаслідок непростих погодних умов ці строки суттєво зрушилися, бо холод впливає потім на майбутні сходи рису та врожай в цілому.

Другим проблемним моментом для кілійських рисоводів, що супроводжує їх із початком війни в Україні, залишаються обмежені технічні можливості для внесення добрив на плантації – є заборона це проводити за допомогою авіації. Інколи непорозуміння виникають і з дронами, за допомогою яких на рисові поля «розпорошуються» рідкі міндобрива. Вони просто падають та розбиваються.

Окрім того, тільки в одного з шести господарств є спеціалізована техніка, яка може розсипати сипучі добрива «по воді». Інші рисоводи «підгодовують» ґрунт практично вручну, тому не поспішають збільшувати посівні площі.

Бувають випадки, що на рисові поля можуть завітати непрохані гості – гуси, качки або лебеді, що є загрозою для молодих паростків рослини. Раніше фермери їх відганяли за допомогою пострілів. Ці методи боротьби зі шкідниками наразі заборонені через військовий стан.

Незважаючи на те, що є певні негаразди в посівній кампанії та вирощуванні «білого золота», рисоводи цього року очікують вдвічі більший врожай, ніж минулої осені.

«Якщо б фермери знали заздалегідь, що весною випаде така кількість опадів, то вони взимку внесли більше добрив. Бо ж позаминулого року рисоводи це зробили, а потім через посуху «спалило» листя рослин», – зазначає В’ячеслав Вікторович.

Наразі рисові господарства «посилювали» поля іншими видами добрив, зважаючи на підвищену вологість ґрунту, а взимку для цього застосовують переважно селітру.

«Проте показники врожайності цього року будуть значно кращими. Якщо минулоріч на Кілійщині фермери збирали в середньому по одній-дві тонни рису з одного гектара, то восени прогнозується чотири – п’ять тонн «білого золота» з одного гектара», – висловив сподівання очільник громади.

У Кілійському міжрайонному управлінні водного господарства, в свою чергу, поінформували, що цьогоріч будуть задіяні під вирощування всього 20% рисових систем від наявних (заплановано 2052 га).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.